Zapečené noky na středomořský způsob

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
13. 1. 2025

Jak už jste si mohli všimnout, noky miluju. A obzvlášť ty zapečené, na jednom plechu, skoro bez práce a za pár minut hotové. Tyhle zapečené noky jsou za mě navíc skvělým a vyváženým bezmasým receptem, který se skvěle hodí na odlehčení po vánočních svátcích.

Recept je ale skvělý nejen po Vánocích. Já tenhle recept ráda připravuju také v ty dny, kdy času není nazbyt, ale i tak chci pro manžela připravit něco výživného, chutného a zábavného. Vše, co k němu potřebujete, je JEDEN PLECH a pár snadno dostupných ingrediencí.

noky

Jak zapečené noky skladovat?

  • Zbytky pečených gnocchi můžete skladovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny.
  • Jak noky ohřívat? Gnocchi ideálně vložte do většího hrnce a na mírném plameni postupně prohřejte. Podle potřeby je můžete podlít trochou vývaru nebo vodou.
  • Noky můžete také skladovat v mrazáku! Zbytky jednoduše zmrazte ve vzduchotěsné nádobě vhodné do mrazáku, kde vám vydrží až na 3 měsíce. Před opětovným ohřevem nechte přes noc rozmrazit v chladničce.

A protože moje lásky pro noky je veliká, mám pro vás na blogu hned několik dalších receptů, které si nemůžete nechat ujít. Pokud bych měla vypíchnout jeden, jsou to tyhle Gnocchi s pestem z jednoho plechu.

noky

Zapečené noky na středomořský způsob

Zapečené noky jsou skvělým a vyváženým bezmasým receptem, který se skvěle hodí na odlehčení po vánočních svátcích.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 35 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení

Ingredience
  

  • 500 g gnocchi
  • 1 lilek
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1/2 cukety
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g hnědé čočky v konzervě

Na zálivku:

  • 80 ml olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře

Na dokončení:

  • čerstvé bylinky (petržel, máta, kopr)
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • černé olivy

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 200℃ a plech vyložte pečicím papírem.
  • Všechny ingredience na zálivku společně promíchejte a odložte stranou.
  • Čočku slijte a lehce osušte. Obě papriky, lilek a cuketu nakrájejte na větší kostky. Červenou cibuli nakrájejte na měsíčky a stroužky česneku na tenké plátky. Vše společně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a přidejte na plech také noky.
  • Zeleninu společně s čočkou zalijte připravenou zálivkou a důkladně promíchejte. Vložte do předehřáté trouby a pečte 25 minut.
  • Po 25 minutách plech vyndejte z trouby a posypte rovnoměrně kozím sýrem. Vraťte zpět do trouby a pečte dalších cca 5-7 minut, aby se sýr lehce roztekl.
  • Podávejte posypané čerstvě nasekanými bylinkami, kapkou olivového oleje a hrstí čerstvých černých oliv.

Poznámky

  • Pokud čočku nemáte rádi, zkuste konzervované máslové fazole nebo cizrnu.
  • Pokud nejste vegetariáni, doporučuji na plech před pečením přidat také na plátky nakrájené chorizo.
Kalorie: 758kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Středomořská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Vegetariánské, Z jednoho hrnce, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Join the Conversation

  1. Martina says:

    5 stars
    naprosto výborný a rychlý recept, všem moc chutnalo

    1. Moc děkujuu! :))

  2. 5 stars
    Jednoduchý a moc dobrý recept. Protože kozý sýr moc nemusím, dala jsem burratu a je to na jedničku ❤️

    1. Děkujuuu! 🙂 S burratou to muselo být TOP!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close