Jak už jste si mohli všimnout, noky miluju. A obzvlášť ty zapečené, na jednom plechu, skoro bez práce a za pár minut hotové. Tyhle zapečené noky jsou za mě navíc skvělým a vyváženým bezmasým receptem, který se skvěle hodí na odlehčení po vánočních svátcích.
Recept je ale skvělý nejen po Vánocích. Já tenhle recept ráda připravuju také v ty dny, kdy času není nazbyt, ale i tak chci pro manžela připravit něco výživného, chutného a zábavného. Vše, co k němu potřebujete, je JEDEN PLECH a pár snadno dostupných ingrediencí.
Jak zapečené noky skladovat?
- Zbytky pečených gnocchi můžete skladovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny.
- Jak noky ohřívat? Gnocchi ideálně vložte do většího hrnce a na mírném plameni postupně prohřejte. Podle potřeby je můžete podlít trochou vývaru nebo vodou.
- Noky můžete také skladovat v mrazáku! Zbytky jednoduše zmrazte ve vzduchotěsné nádobě vhodné do mrazáku, kde vám vydrží až na 3 měsíce. Před opětovným ohřevem nechte přes noc rozmrazit v chladničce.
A protože moje lásky pro noky je veliká, mám pro vás na blogu hned několik dalších receptů, které si nemůžete nechat ujít. Pokud bych měla vypíchnout jeden, jsou to tyhle Gnocchi s pestem z jednoho plechu.
Zapečené noky na středomořský způsob
Pomůcky
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 500 g gnocchi
- 1 lilek
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1/2 cukety
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 400 g hnědé čočky v konzervě
Na zálivku:
- 80 ml olivového oleje
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce vinného octa
- 1 citron
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
Na dokončení:
- čerstvé bylinky (petržel, máta, kopr)
- 200 g čerstvého kozího sýra
- černé olivy
Postup
- Troubu si předehřejte na 200℃ a plech vyložte pečicím papírem.
- Všechny ingredience na zálivku společně promíchejte a odložte stranou.
- Čočku slijte a lehce osušte. Obě papriky, lilek a cuketu nakrájejte na větší kostky. Červenou cibuli nakrájejte na měsíčky a stroužky česneku na tenké plátky. Vše společně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a přidejte na plech také noky.
- Zeleninu společně s čočkou zalijte připravenou zálivkou a důkladně promíchejte. Vložte do předehřáté trouby a pečte 25 minut.
- Po 25 minutách plech vyndejte z trouby a posypte rovnoměrně kozím sýrem. Vraťte zpět do trouby a pečte dalších cca 5-7 minut, aby se sýr lehce roztekl.
- Podávejte posypané čerstvě nasekanými bylinkami, kapkou olivového oleje a hrstí čerstvých černých oliv.
Poznámky
- Pokud čočku nemáte rádi, zkuste konzervované máslové fazole nebo cizrnu.
- Pokud nejste vegetariáni, doporučuji na plech před pečením přidat také na plátky nakrájené chorizo.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
naprosto výborný a rychlý recept, všem moc chutnalo
Moc děkujuu! :))
Jednoduchý a moc dobrý recept. Protože kozý sýr moc nemusím, dala jsem burratu a je to na jedničku ❤️
Děkujuuu! 🙂 S burratou to muselo být TOP!