Základní recept na palačinky, které jsou skvělou sladkou i slanou variantou snídaně. Recept je naprosto univerzální. Můžete jej proto použít pro přípravu palačinek na slano i nasladko.
Podle tohoto receptu připravíte palačinky, které si zamilujete. Na pánvi se nebudou trhat a s těstem se vám bude skvěle pracovat. Stačí dodržet několik základních kroků a doma si užijete dokonale tenké palačinky alá francouzská cukrárna.
Klasické palačinky by měly být tenké, máslové a pružné. Měly by se dát snadno skládat či rolovat. A rozhodně by neměly být gumové. Náplně jsou na vás. Marmeláda, Nutella, sýr nebo slanina – všechno chutná skvěle. Zaručuji, že těmto palačinkám neodolá ani jeden člen vaší rodiny.
Recept na palačinky – Základní ingredience
- Mléko – Mléko má zásadní vliv na chuť palačinek. Pro dosažení těch nejlepších výsledků použijte plnotučné mléko. Můžete jej ale nahradit i mlékem rostlinným.
- Vejce – Vejce používám velikosti M. Každé má tedy kolem 55g.
- Rozpuštěné máslo – Máslo je nejlepší volbou kvůli chuti. Snadno ho ale můžete nahradit i olejem. Tuk dělá palačinky měkké a plné chuti.
- Sůl – Bez soli budou palačinky chutnat velmi mdle. Proto nezapomeňte do těsta na palačinky přidat i špetku soli.
- Mouka – Těsto potřebuje jen trochu mouky. Velké množství mouky těsto příliš zahustí. Nepovedou se vám pak připravit pěkné, tenké palačinky. Mouku můžete nahradit pohankovou moukou. Špatnou volbou nebude ani mouka celozrnná či bezlepková.
Tipy na ty nejlepší palačinky
- Nepřidávejte do těsta mouku najednou. Přidávejte ji postupně. Díky tomu nebudou v těstě žádné hrudky.
- Poměr tekutiny a mouky by měl být cca 4:1.
- Těsto nechte alespoň 20-30 minut odpočinout. Tím získáte ty nejlepší palačinky. Budou měkké, máslové a lahodné! Můžete ho ale nechat odpočívat i déle. V lednici vám vydrží až 2 dny.
- Na vymazání pánve použijte místo oleje máslo. Dodá palačinkám krásnou máslovou chuť.
- Pomocí odměrky odměřte těsto na každou palačinku. Tím zajistíte rovnoměrnou tloušťku každé palačinky.
- Při otáčení palačinek nejprve uvolněte všechny okraje. Teprve potom palačinku obraťte. Palačinky se vám pak nebudou trhat.
- Upečené palačinky vyskládejte na talíř. Přikryjte je látkovým ubrouskem nebo utěrkou. Jen tak vám neoschnou než je budete servírovat.
Základní recept na palačinky
Pomůcky
- 1 pánev na palačinky
- velká mísa
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 500 ml mléka
- 2 vejce (velikost M)
- 1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)
- 25 ml rozpuštěného másla + extra navíc na smažení
- špetka soli
Postup
- Do velké mísy nalijte vejce, vanilkový extrakt a mléko. Pomocí metličky vše důkladně promíchejte. Poté přidejte rozpuštěné máslo a opět promíchejte.
- Nyní do směsi postupně přidávejte mouku a pomocí metličky vytvořte hladké kompaktní těsto. Nakonec přidejte jen špetku soli, zamíchejte, těsto přikryjte potravinovou folií a dejte alespoň na 20-30 minut odpočívat.
- Na středním plameni si rozpalte pánev, na které budete palačinky smažit. Když je pánev rozpálená, potřete povrch máslem nebo olejem. Já dávám přednost máslu. Do středu pánve přidejte odměřené těsto. Při vlévání těsta na pánev pánví otáčejte. Pracujte rychle, abyste těsto na palačinky rovnoměrně rozprostřeli po celé pánvi až k okrajům. Pokračujte v otáčení pánví (a občas s ní jemně zatřeste), aby se těsto hezky rozprostřelo a co nejrovnoměrněji zaplnilo střed pánve. Jakmile je dno pánve rovnoměrně pokryté těstem, položte pánev zpět na plotnu a palačinku pomalu opékejte.
- Tímto způsobem by se vám mělo povést vytvořit tenké palačinky tak, jak je máme nejraději. Opékat by se tedy neměly dlouho. Jakmile okraje palačinky začnou hnědnou a vypadat "křupavě" (za necelou minutku opékání, pokud máte palačinku hezky tenkou), palačinku opatrně otočte. Druhou stranu palačinky opékejte jen chvilku, max 30 vteřin, a palačinku sundejte z pánve.
- Hotové palačinky odložte na talíř a přikryjte papírovým ubrouskem či utěrkou. Podávejte tak, jak je máte nejraději. Ať už s ovocem, tvarohem, marmeládou nebo třeba Nutellou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.