Mám pro vás ten nejlepší recept na guacamole, který je snadný na přípravu a zvládne si ho doma udělat úplně každý. Stačit vám bude jen pár ingrediencí. Jak to tak ale bývá, o to větší důraz je třeba klást na jejich kvalitu.
Protože to pravé, autentické guacamole se obejde bez zbytečných náhražek a ingrediencí navíc. Stačí vám avokádo, cibule, rajčata, koriandr, jalapeňo paprička, šťáva z limetky, česnek a sůl. Nic víc na jeho přípravu opravdu potřebovat nebudete a sami uvidíte, že výsledek rozhodně stojí zato.
A co na guacamole úplně miluju? Že má neuvěřitelné množství variací, jak jej můžete v kuchyni využít. Můžete si ho dát jen tak s kouskem dobrého pečiva, připravit ho jako dip když chcete pohostit návštěvu, doplnit s ním oblíbené mexické tacos nebo si ho přidejte do salátu. Fantazii se meze nekladou.
Jak vybrat to správné avokádo?
Základem dokonalého guacamole jsou čerstvé ingredience. A dobré avokádo. Hledejte avokádo, které je zralé, ale ne příliš měkké. Natrefit na tu správnou chvíli, kdy je avokádo tak akorát zralé, může být někdy celkem oříšek.
Jak tedy vybrat dobrá, zralá avokáda? Začněte tím, že vyberete avokáda, na kterých ještě zůstal stopka. Pokud byla stopka již odstraněna nebo odpadla, je větší pravděpodobnost, že bude mít avokádo uvnitř hnědé skvrny. Avokádo při výběru také jemně zmáčkněte. Mělo by být pevné, ale současně byste měli cítit lehkou pružnost. Nemělo by být úplně tvrdé, ale zároveň ani „kašovité“.
Jak guacamole skladovat?
Guacamole rychle oxiduje a hnědne. Šťáva z limetky tento proces trochu zpomaluje, ale to, že vám nakonec guacamole lehce zhnědne je skoro nevyhnutelné.
Zkoušela jsem všechny možné triky, jak udržet guacamole zářivě zelené i několik dní po jeho přípravě (a věřte mi, guacamole připravuju vážně často, takže těch pokusů proběhlo nespočet). Známé triky jako nechat v guacamole pecku od avokáda rozhodně nefungují a rovnou je hoďte za hlavu.
Abyste guacamole udrželi co nejdéle krásně zelené, je potřeba zamezit přístupu vzduchu, abyste zabránili oxidaci. Nejlépe tedy uděláte, když zbylé guacamole přendáte do krabičky, povrch guacamole hezky uhladíte, pokapete ještě zlehka šťávou z limetky a důkladně uzavřete. Mám vyzkoušeno, že takto guacamole vydrží krásně zelené klidně i týden.
Guacamole
Pomůcky
- 1 velká mísa
Ingredience
- 5 zralých avokád
- 2 limety
- 1 střední červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 větší rajče
- 1 hrst čerstvého nasekaného koriandru
- 1 jalapeňo paprička
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Avokádo rozkrojte na polovinu. Pecku vyhoďte a lžící vydlabejte dužinu, kterou vložte do mísy a ihned zakápněte šťávou z jedné limety, aby avokáda nezhnědla.
- Cibuli a jalapeňo papričku nakrájejte nadrobno a rajča nakrájejte na kostičky.
- Přidejte k avokádům nakrájenou cibuli, rajče a nasekaný koriandr. Vidličkou avokádo rozmačkejte a vše jemně promíchejte, aby se ingredience hezky promísily.
- Přidejte také šťávu z druhé limetky a poté podle chuti osolte a opepřete. Už jen zlehka zamíchejte a podle chuti přidejte také naseknou jalapeňo papričku.
- Podávejte s tortillovými chipsy jako dip k oblíbenému mexickému jídlu.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.