Go Back
noky

Zapečené noky na středomořský způsob

Zapečené noky jsou skvělým a vyváženým bezmasým receptem, který se skvěle hodí na odlehčení po vánočních svátcích.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 35 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení

Ingredience

  • 500 g gnocchi
  • 1 lilek
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1/2 cukety
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g hnědé čočky v konzervě

Na zálivku:

  • 80 ml olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře

Na dokončení:

  • čerstvé bylinky (petržel, máta, kopr)
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • černé olivy

Postup

  • Troubu si předehřejte na 200℃ a plech vyložte pečicím papírem.
  • Všechny ingredience na zálivku společně promíchejte a odložte stranou.
  • Čočku slijte a lehce osušte. Obě papriky, lilek a cuketu nakrájejte na větší kostky. Červenou cibuli nakrájejte na měsíčky a stroužky česneku na tenké plátky. Vše společně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a přidejte na plech také noky.
  • Zeleninu společně s čočkou zalijte připravenou zálivkou a důkladně promíchejte. Vložte do předehřáté trouby a pečte 25 minut.
  • Po 25 minutách plech vyndejte z trouby a posypte rovnoměrně kozím sýrem. Vraťte zpět do trouby a pečte dalších cca 5-7 minut, aby se sýr lehce roztekl.
  • Podávejte posypané čerstvě nasekanými bylinkami, kapkou olivového oleje a hrstí čerstvých černých oliv.

Poznámky

  • Pokud čočku nemáte rádi, zkuste konzervované máslové fazole nebo cizrnu.
  • Pokud nejste vegetariáni, doporučuji na plech před pečením přidat také na plátky nakrájené chorizo.
Kalorie: 758kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Středomořská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Vegetariánské, Z jednoho hrnce, Zdravé