Do velké mísy nalijte vejce, vanilkový extrakt a mléko. Pomocí metličky vše důkladně promíchejte. Poté přidejte rozpuštěné máslo a opět promíchejte.
Nyní do směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a pomocí metličky vytvořte hladké kompaktní těsto. Nakonec přidejte jen špetku soli, zamíchejte, těsto přikryjte potravinovou folií a dejte alespoň na 20-30 minut odpočívat.
Na středním plameni si rozpalte pánev, na které budete palačinky smažit. Když je pánev rozpálená, potřete povrch máslem nebo olejem. Já dávám přednost máslu. Do středu pánve přidejte odměřené těsto. Při vlévání těsta na pánev pánví otáčejte. Pracujte rychle, abyste těsto na palačinky rovnoměrně rozprostřeli po celé pánvi až k okrajům. Pokračujte v otáčení pánví (a občas s ní jemně zatřeste), aby se těsto hezky rozprostřelo a co nejrovnoměrněji zaplnilo střed pánve. Jakmile je dno pánve rovnoměrně pokryté těstem, položte pánev zpět na plotnu a palačinku pomalu opékejte.
Tímto způsobem by se vám mělo povést vytvořit tenké palačinky tak, jak je máme nejraději. Opékat by se tedy neměly dlouho. Jakmile okraje palačinky začnou hnědnou a vypadat "křupavě" (za necelou minutku opékání, pokud máte palačinku hezky tenkou), palačinku opatrně otočte. Druhou stranu palačinky opékejte jen chvilku, max 30 vteřin, a palačinku sundejte z pánve.
Hotové palačinky odložte na talíř a přikryjte papírovým ubrouskem či utěrkou. Podávejte tak, jak je máte nejraději. Ať už s ovocem, tvarohem, marmeládou nebo třeba Nutellou.