Go Back

Vláčné domácí housky

Čerstvé domácí pečivo patří k mým nejoblíbenějším receptům. Obecně mám moc ráda všechny recepty z kynutého těsta, ale domácí housky jsou mým velkým favoritem. Díky tomu, že těsto vždy zpracovávám v kuchyňském robotu jsou navíc skoro bez práce.
Počet porcí 10 housek
Doba přípravy 1 hour 15 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 1 hour 30 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot
  • 1 velká mísa

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 280 ml vlažného mléka
  • 42 g čerstvého droždí (nebo 20g sušeného droždí)
  • 60 g studeného másla
  • 25 g krupicového cukru (nebo medu)
  • 10 g soli
  • vejce na potření
  • sezamová či jiná semínka na posypání

Postup

  • Nejprve si ve velké míse smíchejte vlažné mléko, cukr, rozdrobené droždí a poloviční množství (tedy 250g) hladké mouky. Důkladně vše promíchejte a nechte cca 30 minut, aby se droždí aktivovalo. Směs by měla nabobtnat a napovrchu by měla mít po 30 minutách takovou "čepičku".
  • Mezitím si smíchejte hladkou mouku se solí a promíchejte. Až budete mít směs s droždím aktivovanou, přisypte mouku se solí do mísy a pomocí vařečky nebo vlastních rukou lehce spojte všechny ingredience.
  • Pokud máte kuchyňský robot, připevněte na něj hnětací hák a na střední rychlost začněte zpracovávat těsto. Cca po 2-3 minutách, když se těsto začíná spojovat, začněte postupně přidávat na kostky nakrájené máslo a vypracujte hladké pružné těsto (trvá to cca 10 minut).
  • Mísu s těstem poté přikryjte utěrkou a odložte na teplé místo cca na 1 hodinu kynout. Těsto by mělo během této doby zdvojnásobit svůj objem. Přemístěte těsto na pracovní plochu a rozdělte jej na 10 stejných bochánků.
  • Nyní je na vás, jak budete chtít housky zamotat. Můžete je zaplést jako copánek (každý bochánek si rozdělte na 3 stejné prameny a zapleťte klasicky do copánku), nebo si každý bochánek můžete rozválet na jeden dlouhý pramen. Jeden konec stočíme cca do poloviny pramene a vytvoříme tak oko, druhý konec tímto okem shora provlékneme, oko přetočíme doleva a očkem, které se nám vytvořilo provlékneme volný konec pramene.
  • Housky pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy a nechte je ještě 30 minut kynout na plechu. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C.
  • Před pečením housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovými nebo jinými semínky (můžete použít třeba mák, slunečnicová nebo dýňová semínka). Pečte cca 15 minut dozlatova.
  • Po vytažení nechte housky zcela vychladnout. Tento krok opravdu nepodceňujte, já sama vám držím palce a jsem v tom s vámi. Vydržet to a nezakousnout se do těch nadýchaných čerstvých housek stojí spoustu úsilí. Ale stojí to zato.
Kalorie: 265kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Kynuté, Pečivo, Základní recepty