Nejprve si ve velké míse smíchejte vlažné mléko, cukr, rozdrobené droždí a poloviční množství (tedy 250g) hladké mouky. Důkladně vše promíchejte a nechte cca 30 minut, aby se droždí aktivovalo. Směs by měla nabobtnat a napovrchu by měla mít po 30 minutách takovou "čepičku".
Mezitím si smíchejte hladkou mouku se solí a promíchejte. Až budete mít směs s droždím aktivovanou, přisypte mouku se solí do mísy a pomocí vařečky nebo vlastních rukou lehce spojte všechny ingredience.
Pokud máte kuchyňský robot, připevněte na něj hnětací hák a na střední rychlost začněte zpracovávat těsto. Cca po 2-3 minutách, když se těsto začíná spojovat, začněte postupně přidávat na kostky nakrájené máslo a vypracujte hladké pružné těsto (trvá to cca 10 minut).
Mísu s těstem poté přikryjte utěrkou a odložte na teplé místo cca na 1 hodinu kynout. Těsto by mělo během této doby zdvojnásobit svůj objem. Přemístěte těsto na pracovní plochu a rozdělte jej na 10 stejných bochánků.
Nyní je na vás, jak budete chtít housky zamotat. Můžete je zaplést jako copánek (každý bochánek si rozdělte na 3 stejné prameny a zapleťte klasicky do copánku), nebo si každý bochánek můžete rozválet na jeden dlouhý pramen. Jeden konec stočíme cca do poloviny pramene a vytvoříme tak oko, druhý konec tímto okem shora provlékneme, oko přetočíme doleva a očkem, které se nám vytvořilo provlékneme volný konec pramene.
Housky pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy a nechte je ještě 30 minut kynout na plechu. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C.
Před pečením housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovými nebo jinými semínky (můžete použít třeba mák, slunečnicová nebo dýňová semínka). Pečte cca 15 minut dozlatova.
Po vytažení nechte housky zcela vychladnout. Tento krok opravdu nepodceňujte, já sama vám držím palce a jsem v tom s vámi. Vydržet to a nezakousnout se do těch nadýchaných čerstvých housek stojí spoustu úsilí. Ale stojí to zato.