Go Back
mazanec

Velikonoční mazanec

Tradiční mazanec na naší velikonoční tabuli nesmí nikdy chybět. Je krásně vláčný, nadýchaný, plný másla a za pomoci kuchyňského robota ho zvládne úplně každý.
Počet porcí 1 mazanec
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 2 hours 45 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot
  • 1 plech na pečení

Ingredience

  • 350 g hladké mouky (+ 1 lžíce navíc)
  • 80 g cukru krupice (+ 1 lžíce navíc)
  • 1/4 lžičky soli
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 7g sušeného droždí)
  • 180 ml vlažného mléka (+ 3 lžíce navíc)
  • 3 vaječné žloužky
  • 100 g rozpuštěného másla (lehce vychladlého)
  • kůra z 1/2 citronu

Na dokončení

  • 100 g rozinek namočených v rumu (lze vynechat)
  • 1 hrst plátků mandlí
  • 1 vejce

Postup

  • Nejprve si připravte kvásek. V malé misce smíchejte rozdrobené droždí, 3 lžíce mléka, 1 lžíci hladké mouky a 1 lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Na teplém místě to trvá cca 10 minut.
  • Pokud máte kuchyňského robota, nasaďte na něj hnětací hák a do velké mísy si prosejte hladkou mouku, přidejte citronovou kůru, sůl a krupicový cukr a promíchejte.
  • Do suchých ingrediencí přidejte také žloutky, máslo, vlažné mléko a vzešlý kvásek a začněte vypracovávat hladké těsto. Pokud těsto vypracováváte robotem, hněťte asi 15–20 minut. Občas robot zastavte a pomocí silikonové stěrky seškrábněte těsto ze stěn mísy. Výsledné těsto by mělo být krásně hladké, pružné a nelepivé.
  • Pokud máte rádi mazanec s rozinkami, cca po 5 minutách hnětení přidejte okapané rozinky do těsta.
  • Hotové těsto vložte do čisté mísy, lehce ho poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi dvě hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  • Z vykynutého těsta utvořte bochánek a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Znovu přikryjte a nechte dalších 30 minut kynout. Během tohoto kynutí si předehřejte troubu na 160℃.
  • 1 vejce si vidličkou rozšlehejte a potřete jím vykynutý mazanec. Mazanec posypte plátky mandlí a dejte péct do předehřáté trouby. Mazanec pečte dalších 40-50 minut.
  • Pokud by Vám mazanec chytnul moc zlatavou barvu, přikryjte jej z vrchu alobalem, aby se vám nepřipálil a dopékejte ho přikrytý.
  • Před vytažením mazance proveďte test špejlí. Pokud špejli z mazance vytáhnete suchou, mazanec je upečený a můžete ho z trouby vyndat. Hotový mazanec nechte zcela vychladnout na mřížce.
  • Před podáváním můžete mazanec ještě navíc poprášit moučkovým cukrem.
Kalorie: 331kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Jaro, Kynuté, Sladké, Velikonoce