Nejprve si připravte kvásek. V malé misce smíchejte rozdrobené droždí, 3 lžíce mléka, 1 lžíci hladké mouky a 1 lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Na teplém místě to trvá cca 10 minut.
Pokud máte kuchyňského robota, nasaďte na něj hnětací hák a do velké mísy si prosejte hladkou mouku, přidejte citronovou kůru, sůl a krupicový cukr a promíchejte.
Do suchých ingrediencí přidejte také žloutky, máslo, vlažné mléko a vzešlý kvásek a začněte vypracovávat hladké těsto. Pokud těsto vypracováváte robotem, hněťte asi 15–20 minut. Občas robot zastavte a pomocí silikonové stěrky seškrábněte těsto ze stěn mísy. Výsledné těsto by mělo být krásně hladké, pružné a nelepivé.
Pokud máte rádi mazanec s rozinkami, cca po 5 minutách hnětení přidejte okapané rozinky do těsta.
Hotové těsto vložte do čisté mísy, lehce ho poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi dvě hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Z vykynutého těsta utvořte bochánek a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Znovu přikryjte a nechte dalších 30 minut kynout. Během tohoto kynutí si předehřejte troubu na 160℃.
1 vejce si vidličkou rozšlehejte a potřete jím vykynutý mazanec. Mazanec posypte plátky mandlí a dejte péct do předehřáté trouby. Mazanec pečte dalších 40-50 minut.
Pokud by Vám mazanec chytnul moc zlatavou barvu, přikryjte jej z vrchu alobalem, aby se vám nepřipálil a dopékejte ho přikrytý.
Před vytažením mazance proveďte test špejlí. Pokud špejli z mazance vytáhnete suchou, mazanec je upečený a můžete ho z trouby vyndat. Hotový mazanec nechte zcela vychladnout na mřížce.
Před podáváním můžete mazanec ještě navíc poprášit moučkovým cukrem.