Go Back

Vegetariánské noky s čočkou a kešu smetanou

Bohaté a výživné jídlo, které je dokonalým příkladem toho, jak můžete i z jednoduchých ingrediencí vytvořit dokonale komplexní jídlo, které vás pohladí nejen po duši, ale i na jazyku.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 20 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev

Ingredience

  • 500 g bramborových gnocchi
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká červená cibule (nakrájená nadrobno)
  • 3 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 800 ml rajčat v konzervě (cca 2 celé konzervy)
  • 1 lžíce sušených rajčat nakrájených nadrobno
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 300 g uvařené čočky
  • nasekaná čerstvá petržel na dokončení

Na kešu smetanu

  • 75 g kešu oříšků
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/4 lžičky sušené cibule
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  • Cibuli najemno nakrájejte a česnek nasekejte na tenké plátky. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
  • Do pánve přidejte olivový olej a na středním plameni osmahněte cibuli cca 5-8 minut, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte protlak, sladkou i uzenou papriku a vařte 2 minuty, dokud směs nezhnědne a nezačne krásně vonět. Poté přidejte obě plechovky nakrájených rajčat a sušená rajčata.
  • Do omáčky rozdrobte kostku bujónu. Přidejte lahůdkové droždí, sójovou omáčku, balsamikový ocet a nechte směs na středním ohni bublat 5 minut.
  • Nyní do omáčky přidejte také gnocchi a vařte cca 5 minut do změknutí. Nakonec do směsi vmíchejte vařenou čočku a míchejte další 2-3 minuty, aby se prohřála.
  • Zatímco se omáčka pomalu vaří, připravte krémovou omáčku z kešu ořechů. Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte do hladka. Ochutnejte a případně dochuťte.
  • Hotové noky s čočkovým ragú servírujte do hlubších misek, navrch dejte štědrou lžíci kešu krému a posypte naseknou petrželkou.
Kalorie: 396kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Mealprep, Rychlé, Snadné, Veganské, Vegetariánské, Zdravé