Go Back
turecká vejce

Turecká vejce s bylinkovou salsou

Tato turecká snídaně se stala jedním z mých nejoblíbenějších receptů na snadný a rychlý brunch, oběd nebo dokonce i rychlou večeři. Je plná bílkovin a když ji budete podávat s opečeným kváskovým chlebe, jen těžko jí budete odolávat.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 7 minutes
Celkový čas 17 minutes

Pomůcky

  • 1 pánev na smažení

Ingredience

  • 8 vajec
  • 400 g řeckého jogurtu
  • 4 plátky kváskového chlebu
  • 4 lžičky chilli oleje
  • 1 velká zelená jalapeño paprička
  • 1 hrst čerstvého koriandu
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • šťáva z 1 limety
  • 1/2 lžičky soli
  • 175 ml olivového oleje

Postup

  • Z jalapeño papriček odstraňte semínka a nakrájejte je nadrobno. Koriandr a petrželku nasekejte nadrobno spolu s jalapeño papričkami a nasypte je do velké mísy. Do mísy utřete česnek, přidejte koriandr, petrželku, kmín, limetkovou šťávu a sůl.
  • V malé pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej. Nechte ho rozpálit cca na 175°C. Rozpáleným olejem přelijte bylinkovou směs a promíchejte. Připravenou bylinkovou salsu si dejte stranou.
  • Nyní si dejte vařit vejce. Do vroucí vody vložte 8 vajec pokojové teploty. Snižte plamen na střední ohřev a vařte vejce 7 minut. Vejce okamžitě schlaďte studenou vodou nebo dejte do mísy s vodou a ledem, abyste zastavili proces vaření a všechny vejce oloupejte.
  • Jogurt rovnoměrně rozetřete na čtyři talíře. Na každý talíř přidejte dvě vařená vejce a pokapejte bylinkovou salsou. Na každý talíř můžete přidat také lžičku chilli oleje a podávejte s plátkem opečeného kváskového chleba.

Poznámky

Je dost pravděpodobné, že bylinkové salsy budete mít více, než spotřebujete na všechny 4 porce. Nemějte ale obavy, salsa je skvělá nejen na tato turecká vejce, ale také třeba na těstoviny, avokádový toast, na opečenou zeleninu či jiné slané pokrmy. V lednici vám salsa vydrží až dva týdny.
Kalorie: 501kcal
Chod: Snídaně a brunch
Kuchyně: Turecká
Klíčové slovo: Bez lepku, Brunch, Rychlé, Vegetariánské