Do velké mísy nalijte rozpuštěné máslo, vejce, vanilkový extrakt a mléko. Pomocí metličky vše důkladně promíchejte.
Nyní do směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a pomocí metličky vytvořte hladké kompaktní těsto. Nakonec přidejte jen špetku soli, zamíchejte a odložte na chvíli stranou, aby si těsto trochu odpočinulo.
Připravte si krém. Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha. Do velké mísy dejte mascarpone, tvaroh, vanilkový extrakt a moučkový cukr a společně vše dobře prošlehejte. Nakonec pomocí kuchyňské stěrky vmíchejte vyšlehanou smetanu. Ochutnejte a případně krém doslaďte dle vlastních preferencí.
Na středním plameni si rozpalte pánev, na které budete palačinky smažit. Když je pánev rozpálená, potřete povrch máslem nebo olejem. Já dávám přednost máslu. Do středu pánve přidejte odměřené těsto. Při vlévání těsta na pánev pánví otáčejte. Pracujte rychle, abyste těsto na palačinky rovnoměrně rozprostřeli po celé pánvi až k okrajům.
Pokračujte v otáčení pánví (a občas s ní jemně zatřeste), aby se těsto hezky rozprostřelo a co nejrovnoměrněji zaplnilo střed pánve. Jakmile je dno pánve rovnoměrně pokryté těstem, položte pánev zpět na plotnu a palačinku pomalu opékejte.
Tímto způsobem by se vám mělo povést vytvořit tenké palačinky tak, jak je máme nejraději. Opékat by se tedy neměly dlouho. Jakmile okraje palačinky začnou hnědnou a vypadat "křupavě" (za necelou minutku opékání, pokud máte palačinku hezky tenkou), palačinku opatrně otočte. Druhou stranu palačinky opékejte jen chvilku, max 30 vteřin, a palačinku sundejte z pánve.
Jakmile máte všechny palačinky hotové, začněte vrstvit dort. První palačinku položte jako základ a rovnou jí lehce potřete připraveným krémem. Na ní pak položte druhou palačinku a tu už pomocí štětečku či mašlovačky nejprve potřete kávou a poté krémem. Takto pokračujte, dokud na sebe nevyskládáte všechny palačinky.
Na hotový dort pak dejte poslední vrstvu krému, kterou posypte kakaem a zakončete nastrouhanou čokoládou. V ideálním případě dejte dort přes noc odležet do lednice, ale skvělý bude i hned po "upečení".