Steak s chimichurri omáčkou a pečenými bramborami je skvělým příkladem toho, jak mohou jednoduché ingredience vytvořit nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Počet porcí 4porce
Doba přípravy 15 minutesmin
Doba vaření 35 minutesmin
Celkový čas 50 minutesmin
Pomůcky
1 plech na pečení
1 litinová pánev
Ingredience
500gstařeného hovězího masa
3lžíceolivového oleje
600gbrambor(ideálně grenaille)
1lžičkasušeného tymiánu
1 1/2lžičky soli(+ případně na dochucení)
čerstvě mletý pepř
Na chimichurri omáčku
2hrstičerstvě nasekané petržele
100mlolivového oleje
2lžícečerveného vinného octa
3stroužkyčesneku(nasekané najemno)
1ksčervené chilli papričky
3/4lžičkysušeného oregana
1šalotka(nasekaná nadrobno)
šťáva z 1/2 limetky
sůl a pepř na dochucení
Postup
Nejprve si z lednice vyndejte hovězí maso. Maso by totiž při finální přípravě na pánvi mělo mít pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 200°C.
Brambory si nakrájejte na poloviny (pokud máte velké brambory, klidně je nakrájejte na čtvrtiny) a smíchejte je se 2 lžícemi olivového oleje, sušeným tymiánem a lžičkou soli. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 30-35 minut. Po dopečení troubu nevypínejte, využijete ji ještě na dopečení steaku. Po upečení proto jen snižte teplotu v troubě na 180°C.
Až dáte péct brambory, připravte si chimichurri omáčku. Do velké mísy dejte nasekanou petržel, česnek, šalotku, oregano, červenou chilli papričku, červený vinný ocet, šťávu z limetky, sůl a pepř. Směs zalijte extra panenským olivovým olejem. Jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a dejte stranou.
Až budou brambory upečené, je na čase připravit steak. Hovězí maso z obou stran osušte papírovými utěrkami. Poté ho důkladně osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pánev, na které budete steak připravovat, důkladně rozpalte.
Steak pomalu položte na rozpálenou pánev zprudka opečte 2 minuty z každé strany. Poté na maso dejte kostku másla a společně s pánví jej přendejte do trouby vyhřáté na 180°C. V takto rozpálené troubě se steak peče 6-8 minut, pokud jej chcete mít medium. Pokud máte rádi steak well done, pak jej v troubě nechte klidně 12-15 minut.
Po upečení vyndejte maso z trouby a nechte jej ještě 5-10 minut odpočívat. Poté maso nakrájejte a podávejte společně s opečenými bramborami a připravenou chimichurri omáčkou.
Poznámky
Příprava steaku bez dopečení v troubě. Pokud nemáte k dispozici troubu, můžete pánvičku, na které steak připravujete, přiklopit pokličkou. Teplotu na sporáku pak snižte na minimum a nechte steak dopéct stejně jako při přípravě v troubě.