Go Back
steak

Steak s chimichurri omáčkou a pečenými bramborami

Steak s chimichurri omáčkou a pečenými bramborami je skvělým příkladem toho, jak mohou jednoduché ingredience vytvořit nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 50 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 litinová pánev

Ingredience

  • 500 g stařeného hovězího masa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 600 g brambor (ideálně grenaille)
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 1/2 lžičky soli (+ případně na dochucení)
  • čerstvě mletý pepř

Na chimichurri omáčku

  • 2 hrsti čerstvě nasekané petržele
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 3 stroužky česneku (nasekané najemno)
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 3/4 lžičky sušeného oregana
  • 1 šalotka (nasekaná nadrobno)
  • šťáva z 1/2 limetky
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Nejprve si z lednice vyndejte hovězí maso. Maso by totiž při finální přípravě na pánvi mělo mít pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 200°C.
  • Brambory si nakrájejte na poloviny (pokud máte velké brambory, klidně je nakrájejte na čtvrtiny) a smíchejte je se 2 lžícemi olivového oleje, sušeným tymiánem a lžičkou soli. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 30-35 minut. Po dopečení troubu nevypínejte, využijete ji ještě na dopečení steaku. Po upečení proto jen snižte teplotu v troubě na 180°C.
  • Až dáte péct brambory, připravte si chimichurri omáčku. Do velké mísy dejte nasekanou petržel, česnek, šalotku, oregano, červenou chilli papričku, červený vinný ocet, šťávu z limetky, sůl a pepř. Směs zalijte extra panenským olivovým olejem. Jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a dejte stranou.
  • Až budou brambory upečené, je na čase připravit steak. Hovězí maso z obou stran osušte papírovými utěrkami. Poté ho důkladně osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pánev, na které budete steak připravovat, důkladně rozpalte.
  • Steak pomalu položte na rozpálenou pánev zprudka opečte 2 minuty z každé strany. Poté na maso dejte kostku másla a společně s pánví jej přendejte do trouby vyhřáté na 180°C. V takto rozpálené troubě se steak peče 6-8 minut, pokud jej chcete mít medium. Pokud máte rádi steak well done, pak jej v troubě nechte klidně 12-15 minut.
  • Po upečení vyndejte maso z trouby a nechte jej ještě 5-10 minut odpočívat. Poté maso nakrájejte a podávejte společně s opečenými bramborami a připravenou chimichurri omáčkou.

Poznámky

Příprava steaku bez dopečení v troubě. Pokud nemáte k dispozici troubu, můžete pánvičku, na které steak připravujete, přiklopit pokličkou. Teplotu na sporáku pak snižte na minimum a nechte steak dopéct stejně jako při přípravě v troubě.
Kalorie: 467kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Argentinská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Bez lepku