Go Back

Skořicové rolky

Skořicové rolky, které vám jen těžko vydrží do druhého dne. Pokud milujete klasicku ze Cinnabonu, pak mi věřte, že tyhle jim mohou velice snadno konkurovat.
Počet porcí 12 rolek
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 50 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot
  • 1 velká mísa
  • 1 hlubší pekáč

Ingredience

  • 250 ml plnotučného mléka (teplé, kolem 37℃)
  • 7 g sušeného droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 75 g másla (rozpuštěné a vychladlé)
  • 2 vejce (velikost M)
  • 525 - 575 g chlebové pšeničné mouky
  • 125 ml smetany ke šlehání

Na náplň:

  • 125 g másla (pokojové teploty)
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice

Na dokončení:

  • 150 g cream cheese
  • 3 lžíce másla (pokojové teploty)
  • 85 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty (lze vynechat)

Postup

  • Do mísy od robota dejte nejprve teplé mléko, 1 lžíci krupicového cukru, 1 lžíci chlebové mouky a sušené droždí. Nechte 5-10 minut odstát, aby se droždí aktivovalo.
  • Poté do mísy přidejte cukr, máslo a vejce a promíchejte pomocí kuchyňské metličky, aby se ingredience hezky spojily. Nyní mísu vložte do robota a připravte si hnětací hák.
  • Do mísy nasypte nejprve 525g chlebové mouky a začněte těsto zpracovávat. Dle potřeby přidávejte mouku tak, aby vám vzniklo vláčné, nelepivé a hladké těsto. Doporučuji tedy nechat nejprve těsto cca 5 minut hníst s množstvím 525g mouky a poté až přidávat dle potřeby.
  • Vykynuté těsto dejte do lehce vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte cca 1-1,5h kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
  • Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Všechny ingredience na náplň společně promíchejte, aby vám vznikla jemná a hladká máslová směs. Odložte stranou.
  • Vykynuté těsto vyválejte do velkého obdélníku cca 60x40cm (rozměr je pouze orientační, nemusíte se ho striktně držet). Po celé ploše těsta nyní opatrně rozetřete připravenou náplň a poté začněte rolky zamotávat. Rolky rolujte z té delší strany obdélníku.
  • Srolované těsto nyní rozdělte na 12 identických kousků a rozprostřete je na plech nebo do pekáče, ve kterém je budete péct.
  • Pekáč s rolkami opět přikryjte a nechte je dalších 20-30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180℃ a smetanu ke šlehání lehce ohřejte, aby nebyla úplně studená po vytažení z lednice.
  • Teplou smetanou přelijte vykynuté rolky a dejte je péct do trouby na cca 30 minut, aby byl jejich povrch krásně zlatavý. Rolky poté vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  • Zatímco vám rolky chladnou, připravte si cream cheese polevu. Všechny ingredience společně kuchyňským mixérem vyšlehejte do hladka. Hotovou polevou pak potřete vychlazené rolky po celé jejich ploše.

Poznámky

  • Mouka. Rolky můžete stejně dobře připravit i z klasické hladké mouky. S chlebovou moukou však lépe docílíte nadýchanějších a "žvýkavějších" rolek, což je pro ně tak typické a výsledek opravdu stojí za to.
  • Velikost rolek. Pokud chcete rolky o něco menší, rozdělte těsto na 15-16 stejných kousků a rozprostřete je do většího pekáče. Rolky tak budou mít i větší prostor pro nakynutí.
Kalorie: 577kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Kynuté, Sladké