Go Back
Filo feta

Řecká pečená feta s medem

Feta zapečená ve filo těstě je jen další typický příklad toho, jak řecká kuchyně mistrovsky kombinuje jednoduché ingredience a vytváří z nich něco naprosto neskutečného
Počet porcí 2 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení

Ingredience

  • 3 pláty filo těsta
  • 100 g sýru feta
  • 2-3 lžíce medu
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • olivový olej na potření těsta

Postup

  • Troubu si předehřejte na 180℃ a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Vezměte plát filo těsta a pečlivě ho rozprostřete na čistou plochu nebo prkénko. Povrch těsta směrem k sobě potřete extra panenským olivovým olejem. Pracujte opatrně, filo těsto má tendenci rychle vysychat.
  • Na tento plát položte další plát filo těsta a postup opakujte. Na spodní okraj těsta nyní rovnoměrně rozdrobte fetu.
  • Těsto opatrně zarolujte do dlouhého „hada“. Ten pak stočte do šneka a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  • Povrch znovu potřete trochou rozpuštěného másla nebo oleje a posypte sezamem — ideálně kombinací světlého a černého (jen to vypadá lépe, lze samozřejmě použít samostatně jen světlý nebo černý).
  • Pečte v předehřáté troubě cca 20-25 minut dozlatova. Po vytažení z trouby ještě teplé pokapejte kvalitním medem.
Kalorie: 158kcal
Chod: Předkrm
Kuchyně: Řecká
Klíčové slovo: Air Fryer, Bez alkoholu, Snadné