Feta zapečená ve filo těstě je jen další typický příklad toho, jak řecká kuchyně mistrovsky kombinuje jednoduché ingredience a vytváří z nich něco naprosto neskutečného
Počet porcí 2porce
Doba přípravy 5 minutesmin
Doba vaření 20 minutesmin
Celkový čas 25 minutesmin
Pomůcky
1 plech na pečení
Ingredience
3plátyfilo těsta
100gsýru feta
2-3lžícemedu
1lžícesezamových semínek
olivový olej na potření těsta
Postup
Troubu si předehřejte na 180℃ a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
Vezměte plát filo těsta a pečlivě ho rozprostřete na čistou plochu nebo prkénko. Povrch těsta směrem k sobě potřete extra panenským olivovým olejem. Pracujte opatrně, filo těsto má tendenci rychle vysychat.
Na tento plát položte další plát filo těsta a postup opakujte. Na spodní okraj těsta nyní rovnoměrně rozdrobte fetu.
Těsto opatrně zarolujte do dlouhého „hada“. Ten pak stočte do šneka a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Povrch znovu potřete trochou rozpuštěného másla nebo oleje a posypte sezamem — ideálně kombinací světlého a černého (jen to vypadá lépe, lze samozřejmě použít samostatně jen světlý nebo černý).
Pečte v předehřáté troubě cca 20-25 minut dozlatova. Po vytažení z trouby ještě teplé pokapejte kvalitním medem.