Go Back
quinoa

Quinoa salát s okurkou a fetou

Připravte si tento lehký salát z quinoy, který je plný bylinek a perfektně osvěžující díky čerstvé okurce. Poslouží jako skvělá večeře nebo příloha ke grilovanému masu.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká mísa
  • 1 menší hrnec

Ingredience

  • 185 g quinoy
  • 1 velká okurka
  • 1 velká hrst nasekaného kopru
  • 1 hrst nasekané máty
  • 125 g feta sýru

Na dresink

  • 2 stroužky česneku
  • 70 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl na dochucení

Postup

  • Nejprve si uvařte quinou. Na 1 šálek quinoy si odměřte 2 šálky vody, lehce osolte a dejte do hrnce, ve kterém budete quinou vařit. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte na mírném plameni do té doby, než se vyvaří veškerá voda a quinoa nezměkne. Trvá to cca 15 minut.
  • Quinou odstavte z plotny a nechte ji ještě 5 minut v hrnci přiklopenou dojít. Poté ji vidličku načechrejte a přendejte do velké mísy, ve které ji necháte vychladnout.
  • Během toho, co vám quinoa chladne, si na plátky nakrájejte okurku a nahrubo nasekejte kopr a mátu. Stroužky česneku prolisujte.
  • Do menší misky si dejte olivový olej, prolisovaný česnek, vinný ocet, citronovou šťávu, promíchejte a odložte stranou.
  • K uvařené quinoe přidejte nakrájenou okurku, kopr a mátu. Přelijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte. Přidejte rozdrobenou fetu a ještě jednou promíchejte.

Poznámky

  • Quinoa. Pokud chcete, aby quinoa byla ještě chutnější, můžete ji ve stejném poměru uvařit v zeleninovém nebo kuřecím vývaru. 
  • Skladování. Pokud byste si chtěli salát připravit na více dní dopředu, quinou uvařte, nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny. Stejně tak zálivku. Ingredience společně smíchejte až těsně před podáváním.
Kalorie: 404kcal
Chod: Saláty
Kuchyně: Východní
Klíčové slovo: Bez lepku, Léto, Salát, Snadné, Vegetariánské, Zdravé