Připravte si tento lehký salát z quinoy, který je plný bylinek a perfektně osvěžující díky čerstvé okurce. Poslouží jako skvělá večeře nebo příloha ke grilovanému masu.
Počet porcí 4porce
Doba přípravy 5 minutesmin
Doba vaření 20 minutesmin
Celkový čas 25 minutesmin
Pomůcky
1 hluboká mísa
1 menší hrnec
Ingredience
185gquinoy
1velká okurka
1velká hrst nasekaného kopru
1hrst nasekané máty
125gfeta sýru
Na dresink
2stroužkyčesneku
70mlolivového oleje
2lžícevinného octa
2lžícecitronové šťávy
sůl na dochucení
Postup
Nejprve si uvařte quinou. Na 1 šálek quinoy si odměřte 2 šálky vody, lehce osolte a dejte do hrnce, ve kterém budete quinou vařit. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte na mírném plameni do té doby, než se vyvaří veškerá voda a quinoa nezměkne. Trvá to cca 15 minut.
Quinou odstavte z plotny a nechte ji ještě 5 minut v hrnci přiklopenou dojít. Poté ji vidličku načechrejte a přendejte do velké mísy, ve které ji necháte vychladnout.
Během toho, co vám quinoa chladne, si na plátky nakrájejte okurku a nahrubo nasekejte kopr a mátu. Stroužky česneku prolisujte.
Do menší misky si dejte olivový olej, prolisovaný česnek, vinný ocet, citronovou šťávu, promíchejte a odložte stranou.
K uvařené quinoe přidejte nakrájenou okurku, kopr a mátu. Přelijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte. Přidejte rozdrobenou fetu a ještě jednou promíchejte.
Poznámky
Quinoa. Pokud chcete, aby quinoa byla ještě chutnější, můžete ji ve stejném poměru uvařit v zeleninovém nebo kuřecím vývaru.
Skladování. Pokud byste si chtěli salát připravit na více dní dopředu, quinou uvařte, nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny. Stejně tak zálivku. Ingredience společně smíchejte až těsně před podáváním.
Kalorie: 404kcal
Chod: Saláty
Kuchyně: Východní
Klíčové slovo: Bez lepku, Léto, Salát, Snadné, Vegetariánské, Zdravé