Go Back
lívance

Pravé americké lívance

Jestli někdy dostanete chuť na ty pravé americké lívance, pak mám pro vás recept, který si zamilujete. Za pár minut si tak budete moci lívance jak z amerického bistra vychutnat i v pohodlí domova.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 20 minutes

Pomůcky

  • 1 pánev na lívance
  • 1 šlehací metla
  • 2 Velké mísy

Ingredience

  • 240 g hladké mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 lžic rozpuštěného másla (vychladlého na pokojovou teplotu)
  • 350 ml mléka (doporučuji použit mléko plnotučné, v pokojové teplotě)
  • 2 vejce (velikosti L, při pokojové teplotě)
  • + máslo navíc na smažení lívanců

Postup

  • V jedné míse si nejprve smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, sůl a kypřicí prášek.
  • V druhé míse si vyšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem, dokud se všechny ingredience hezky nespojí. Tady je opravdu důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu.
  • Do mokrých ingrediencí pak zapracujte sypké ingredience. Ale POZOR! Těsto jen rychle spojte, důležité je ho nepřemíchat. Klidně ať těsto není úplně hladké a zůstanou vám v něm trochu hrudky. Těsto by mělo mít hustší konzistenci, aby se vám na pánvi moc neroztékalo do stran.
  • Na pánvi si rozehřejte máslo (nebo olej, ale máslo dodá lívancům skvělou chuť) a postupně smažte jeden lívanec po druhém. Lívance smažte na středním plameni, cca minutu z každé strany. Jakmile vám začnou zlátnout okraje a na celém povrchu lívance se začnou tvořit bublinky, můžete ho otočit.
  • A máte hotovo! Teď už si jen připravte oblíbené ovoce, marmeládu, javorový sirup nebo cokoliv, s čím máte lívance rádi. Dobrou chuť!

Poznámky

Předehřejte si troubu. Zatímco budete lívance smažit, předehřejte si troubu na 90°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Hotové lívance skládejte jeden po druhém na plech, který budete mít položený v troubě a uchováte si tak lívance krásně teplé.
Těsto. Až budete míchat suché a mokré ingredience, opravdu vše jen párkrát promíchejte. Pokud byste těsto míchali příliš, s nadýchanými lívanci se můžete rozloučit.
Kalorie: 478kcal
Chod: Dezerty a moučníky, Snídaně a brunch
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Pro děti, Rychlé, Vegetariánské, Základní recepty