Go Back
losos

Pikantní marinovaný losos

Losos, který je uvnitř máslový, ale na povrchu křupavý a lehce pikantní. Snadno ho připravíte za méně než 15 minut a je to jeden z mých nejoblíbenějších rychlých receptů.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 15 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 větší miska

Ingredience

  • 450 g lososa
  • 90 g řeckého jogurtu
  • 1 lžíce chilli pasty
  • 1/2 citronu
  • sůl na dochucení
  • 200 g basmati rýže

Postup

  • Předehřejte si troubu na 200°C. Ve velké míse smíchejte řecký jogurt, chili pastu, kůru a šťávu z 1/2 citronu a sůl. Směs bude poměrně hustá.
  • Lososa nakrájejte na kousky o velikosti přibližně 5 cm. Přidejte kousky lososa do směsi s řeckým jogurtem a promíchejte, dokud nejsou všechny kousky dobře obalené.
  • Rovnoměrně rozmístěte kousky lososa na plech vyložený pečicím papírem.
  • Lososa pečte v předehřáté troubě 6-7 minut na 200°C. Poté, aniž byste otevřeli dvířka trouby, přepněte troubu na grilování na nejvyšší teplotu (ideálně 260°C, pokud tuto možnost máte) a pečte další 4 minuty, nebo dokud losos nebude zlatohnědý a lehce "ožehnutý".
  • Pokud budete podávat lososa s rýží, využijte čas, kdy se losos peče, k uvaření rýže. Rýži vařte v lehce osolené vodě v poměru 2:1. Rýži si jednoduše vsypte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Lehce osolte, přiklopte pokličkou a snižte plamen na minimum a nechte rýži takto vařit, dokud se všechna tekutina zcela nevstřebá. Pak jen rýži načechrejte vidličkou a podávejte s upečenými kousky lososa a čerstvou zeleninou.
Kalorie: 387kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez lepku, Rychlé, Snadné, Zdravé