Go Back

Perníkové crinkles

Pokud byste tedy letos chtěli klasické perníčky vynechat, ale nechcete se připravit o tu krásnou vůni, upečte si tyhle perníčkové crinkles. Na povrchu jsou krásně křupavé, uvnitř vláčné a jako perníčky nejen chutnají, ale i krásně voní.
Počet porcí 24 sušenek
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 40 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot nebo ruční mixér
  • 1 plech na pečení
  • 1 naběračka na zmrzlinu (nebo obyčejná lžíce)

Ingredience

  • 375 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g másla (nakrájené na kostky)
  • 175 ml medu
  • 100 g krupicového cukru na obalování
  • 60 g moučkového cukru na obalování

Postup

  • Nejprve smíchejte mouku, hnědý cukr, jedlou sodu, perníkové koření a sůl dokud se všechny suché ingredience hezky nespojí. Poté přidejte do suchých ingrediencí na kostky nakrájené máslo a pomocí kuchyňského robotu míchejte, dokud vám nevznikne těsto o konzistenci hrubší drobenky.
  • Pokračujte pomalu v mixování a do těsta postupně přidávejte med a míchejte, dokud vám nevznikne krásné vláčné těsto.
  • Těsto nyní přendejte do velké mísy, přikryjte potravinářskou folií a alespoň na dvě hodiny, ale ideálně přes noc, odložte do lednice.
  • Troubu předehřejte na 175°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Pomocí lžíce nebo naběračky na zmrzlinu rozdělte těsto na 18 stejných kuliček. Do menší mísy dejte nejprve krupicový cukr, vedle také moučkový cukr a každou kuličku v každém z cukrů štědře obalte. Nejprve tedy v krupicovém a poté v moučkovém cukru.
  • Sušenky pak pečte v předehřáté troubě cca 12-15 minut (dle velikosti). Na plechu je pak nechte ještě 5 minut odležet a poté přendejte na mřížku úplně vychladnout.

Poznámky

Skladování. Sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až týden.
Pečení. Pokud je těsto příliš teplé, jednoduše vložte plech s kuličkami těsta na 10 minut do chladničky, než je přendáte do trouby.
Kalorie: 190kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Pro děti, Rychlé, Vánoce, Vánoční recepty