Go Back
Mrkvový dort

Mrkvový dort

5 from 1 vote
Tento recept na mrkvový dort je bezpochyby ten nejlepší mrkvový dort, jaký jsem kdy jedla. Je krásně vláčný, lehce kořeněný, plný mrkve a zakončený lehkým krémem, který krásně balancuje sladkou chuť mrkvového korpusu.
Počet porcí 10 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 1 hour 10 minutes
Celkový čas 1 hour 25 minutes

Pomůcky

  • 1 dortová forma o Ø 20cm
  • 1 ruční šlehač
  • 3 větší mísy
  • 1 pečicí papír
  • 1 plech na pečení

Ingredience

  • 70 g vlašských ořechů
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vaječné bílky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vejce (velikost M)
  • 1 vaječný žloutek
  • 170 ml neutrálního oleje (řepkový, slunečnicový..)
  • 130 g najemno nastrouhané mrkve
  • moučkový cukr na dokončení

Na cream cheese krém

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 45 g změklého másla
  • 300 g krémového čerstvého sýra
  • 80-100 ml smetany ke šlehání

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 200℃. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem.
  • Na samostatný plech vysypte vlašské ořechy a v předehřáté troubě je pečte 3-4 minuty tak, aby byly lehce opražené. Nechte je zcela vychladnout a pak je nahrubo nasekejte.
  • Do velké mísy prosijte hladkou mouku a přimíchejte všechny zbylé suché ingredience. Důkladně promíchejte a odložte stranou.
  • Do druhé mísy dejte vaječné bílky a vyšlehejte je tak, aby se začly tvořit měkké špičky. Poté do bílků postupně zašlehejte 60g krupicového cukru. Míchejte opatrně, ať bílky nepřemícháte. Sněhovou hmotu pak odložte stranou.
  • Do mísy, ve které budete míchat těsto na korpus, dejte vejce a vaječný žloutek. Přidejte zbývající krupicový cukr (60g) a ručním šlehačem míchejte na vysokou rychlost tak, aby směs zdvojnásobila svůj objem a vyšlehala se do krásně nadýchané pěny. Trvá to cca 5 minut.
  • Za stálého šlehání pak do žloutkové směsi přilívejte pomalu a tenkým pramínkem olej. Nepřestávejte šlehat, aby se vám směs nerozdělila nebo nesplaskla.
  • Do této směsi pak pomocí kuchyňské stěrky vmíchejte suché ingredience. Promíchejte tak, aby se obě směsi důkladně spojily. Poté do směsi přidejte také nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy. Kuchyňskou stěrkou opět promíchejte.
  • Nakonec do směsi vmíchejte také vyšlehané bílky. Bílky do směsi vmíchejte tak, aby se spojily s ostatními ingrediencemi, ale stále byly ve směsi vidět její zbytky.
  • Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte 1 hodinu a 10 minut. Po prvních 30 minutách pečení snižte teplotu na 180℃. Pokud by vám korpus hnědnul příliš rychle, zakryjte ho alobalem a pokračujte v pečení.
  • Mezitím, co se peče dortový korpus, si připravte krém. Moučkový cukr vyšlehejte se změklým máslem tak, aby směs zesvětlala a byla dokonale jemná. Poté do ní po částech vmíchejte krémový sýr a jako poslední přilívejte smetanu. Smetanu do krému přidávejte postupně, její množství je odvislé od hutnosti krémového sýra. Výsledný krém by měl jít snadno roztírat, ale zároveň by neměl být příliš tekutý.
  • Po upečení nechte dortový korpus zcela vychladnout. Poté jej vroubkovaným nožem podélně rozřízněte na 2 poloviny a spodní část potřete krémem. Před podáváním dort ještě posypte moučkovým cukrem.
Kalorie: 415kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Dorty, Sladké