Go Back
buchta s jahodama

Mandlová buchta s jahodami

Buchta, která volá jaro a díky kůře z pomerančů je krásně svěží. Ideální moučník, který si nejlépe vychutnáte s odpolední kávou.
Počet porcí 9 porcí
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour

Pomůcky

  • 1 čtvercová forma 24x24cm (lze případně použít kulatou dortovou formu o Ø 24cm)

Ingredience

  • 115 g másla (pokojové teploty)
  • 2 vejce (velikost M)
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 pomeranč
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g mandlové mouky
  • 190 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g čerstvých jahod
  • 2 hrstí plátků mandlí
  • moučkový cukr na dokončení

Postup

  • Troubu předehřejte na 175℃ a formu, ve které budete buchtu péct, vyložte pečicím papírem.
  • V jedné míse si společně smíchejte mandlovou mouku, hladkou mouku, kypřicí prášek a sůl. Odložte stranou. Jahody si nakrájejte na plátky.
  • Do mísy, ve které budete míchat těsto, dejte změklé máslo, vejce, cukr a olej. Dobře vyšlehejte, aby se ingredience spojily a vznikla vám světlá nadýchaná směs.
  • Nastrouhejte kůru z celého pomeranče a přidejte jí do těsta společně s vanilkovým extraktem. Znovu lehce promíchejte.
  • Nyní už těsto šlehejte jen na menší otáčky a postupně do něj začněte vmíchávat sypké ingredience, které jste si připravily. Přidávejte je postupně, cca na 3-4x a vždy přidejte další až když máte tu předchozí část dobře vmíchanou do těsta.
  • Do mísy s těstem nyní přidejte jahody a dejte pozor, ať do těsta nepřilijete zbytečně moc šťávy, kterou jahody pustily. Vmíchejte je do těsta opatrně pomocí kuchyňské stěrky a hotové těsto nalijte do připravené formy.
  • Těsto rovnoměrně posypte plátky mandlí a dejte péct do předehřáté trouby na 40-50 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí.
  • Hotovou buchtu nechte zcela vychladnout na mřížce a před podáváním ji štědře posypte moučkovým cukrem.
Kalorie: 401kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Jaro, Sladké