Go Back

Kuře na pomerančích s rýží

5 from 1 vote
Kuře na pomerančích je přesně ten recept, který skvěle kombinuje sladký a slaný prvek. Vzájemně se tyto chutě perfektně doplňují a za mě je to ideální večeře na všední den.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes

Pomůcky

  • 1 větší pánev

Ingredience

  • 600 g kuřecích nebo krůtích prsou
  • 3 BIO pomeranče
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 75 ml sojové omáčky
  • 1 lžíce chilli pasty (Gochujang, sambal oelek či jiná alternativa)
  • sůl na dochucení

K podávání:

  • vařená basmati rýže
  • jarní cibulka

Postup

  • Kuřecí maso nakrájejte na kostky. Jeden pomeranč rozkrojte na polovinu, každou polovinu pak ještě rozpulte a pomeranč pak nakrájejte na plátky.
  • Ze zbývajících pomerančů pomocí lisu na citrusy vymačkejte šťávu. Měli byste získat kolem 250ml pomerančové šťávy. Pokud by vaše pomeranče nebyly dostatečně šťavnaté, vymačkejte další.
  • Na pánvi rozehřejte olej a přidejte kousky kuřecího masa. Lehce osolte (se solí opatrně, dosolovat budete případně až po přidání sojové omáčky) a dozlatova jednotlivé kousky opečte. Poté je vyndejte z pánve a odložte stranou.
  • Do pánve nalijte pomerančovou šťávu, sojovou omáčku a přidejte také třtinový cukr a chilli pastu. Promíchejte a lehce zvyšte teplotu, aby se omáčka vařila.
  • Do omáčky přidejte plátky pomeranče, zamíchejte, aby se všechny plátky obalily, a pak nechte omáčku vařit, dokud se nezredukuje na třetinu a mírně nezhoustne.
  • Nakonec do pánve vraťte i kuřecí maso, vše společně promíchejte a ještě tak 1 min zlehka povařte, aby se jednotlivé chutě hezky propojily. Podávejte s uvařenou rýží a posypané jarní cibulkou.
Kalorie: 347kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: Asie, Bez alkoholu, bez laktózy, Bez lepku, Kuřecí, Rychlé, Snadné