Go Back

Křupavý květák s pikantní majonézou

5 from 1 vote
Pokud milujete klasický český obalovaný květák, pak si zamilujete tuhle jeho asijskou verzi s pikantní majonézou. Květák je marinovaný v sójové omáčce, která mu dodá osobitou chuť a v kombinaci s majonézou je to doslova nebe v puse.
Počet porcí 6 porce
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 35 minutes

Pomůcky

  • 1 horkovzdušná fritéza

Ingredience

  • 1 květák
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 limeta
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 200 g panko strouhanky
  • 2 lžičky sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • sůl na dochucení

Na pikantní majonézu:

  • 3-4 lžíce majonézy
  • 1 lžička chilli pasty
  • 1 lžička limetové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Květák si rozdělte na růžičky. Do velké mísy nalijte sójovou omáčku a vymačkejte celou limetku. V této směsi pak obalte květák a nechte ho 10-15 minut marinovat.
  • Mezitím si připravte 3 misky na obalování. Do jedné nasypte mouku a lehce ji osolte. Do druhé rozklepněte vejce a rozmíchejte společně s mlékem. Do třetí nasypte panko strouhanku, kterou smíchejte se sušenou cibulí, česnekem a sezamovými semínky.
  • Marinovaný květák poté obalte nejprve v mouce, poté ve vaječné směsi a nakonec v ochucené panko strouhance.
  • Obalené růžičky květáku pak rovnoměrně rozprostřete do koše horkovzdušné fritézy a "smažte" na 190℃ cca 15-20 minut dozlatova. Cca v polovině je obraťte, aby se rovnoměrně opékaly ze všech stran.
  • Zatímco se květák smaží, připravte si majonézu. Všechny ingredience společně promíchejte a podle chuti případně dochuťte solí, pepřem, případně dle vlastních preferencí přidejte i chilli pastu.
Kalorie: 198kcal
Chod: Předkrm
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Air Fryer, Vegetariánské