Nejprve si dejte vařit vodu na tortellini. Jakmile voda začne vařit, důkladně ji osolte.
Cibuli si nakrájejte nadrobno a stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky. Pánev si rozpalte na střední plamen a nechte v ní rozpustit máslo.
Nejprve do pánve přidejte nakrájenou cibuli a lehce 2-3 minuty orestujte, poté přidejte česnek a nechte dalších 30 vteřin rozvonět. Přidejte rajčatový protlak, bazalku a lehce promíchejte.
Do pánve vlijte smetanu ke šlehání, 1/2 parmezánu, dle chuti lehce osolte a promíchejte. Nechte 4-5 minut vařit na mírném plameni.
Mezitím dejte do vroucí vody vařit tortellini a uvařte je dle návodu na obalu tak, aby byly al dente. Po uvaření tortellini slijte a odeberte si cca 1/2 hrnku vody z těstovin.
Uvařené tortellini přidejte do rajčatové omáčky, můžete přidat trochu vody z těstovin, pokud by se vám omáčka zdála příliš hustá a promíchejte.
Vše společně nechte ještě 1-2 minuty povařit v pánvi a poté podávejte posypané zbývajícím parmezánem a čerstvými listy bazalky.