Go Back
cookies

Klasické americké cookies s čokoládou

Jednoduché, avšak neodolatelně dobré cookies představují dokonalou harmonii křehkosti a bohaté máslové chuti. Jsou tak skvělé, že je doporučuji raději péct hned z dvojité dávky.
Počet porcí 20 sušenek
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 12 minutes
Celkový čas 27 minutes

Pomůcky

  • 2 větší mísy
  • 1 plech na pečení
  • 1 kuchyňská stěrka

Ingredience

  • 280 g hladké mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g rozpuštěného másla (nesmí být horké!)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vejce (velikosti L)
  • 1 vaječný žloutek
  • 200 g čokopeciček

Postup

  • Ve velké míse nejprve smíchejte mouku, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl. Promíchejte a odložte stranou.
  • V jiné míse vyšlehejte rozpuštěné máslo s cukrem do hladka tak, aby vám ve směsi nezůstávaly granulky cukru. Poté do směsi zašlehejte také vejce, žloutek a vanilkový extrakt.
  • Vyšlehané mokré ingredience přisypte do mísy se suchými ingrediencemi a pomocí kuchyňské stěrky všechny ingredience spojte dohromady. V závěru do těsta přidejte také čokopecičky.
  • Takto připravené těsto zakryjte potravinářskou folii a nechte alespoň 2-3 hodiny odpočívat v lednici. Ideální je však přes noc.
  • Před pečením těsto z lednice vyndejte a nechte ho cca 10 minut lehce povolit. Mezitím si předehřejte troubu na 165°C a připravte si alespoň 2 plechy vyložené pečicím papírem.
  • Pomocí lžíce naberte vždy cca 50g těsta, vyválejte ho do tvaru koule a kuličky vyskládejte na připravené plechy. Na každý plech by se vám mělo vejít cca 8 sušenek, ale nechávejte si dostatečné rozestupy, protože se během pečení sušenky roztečou.
  • Sušenky pečte v předehřáté troubě cca 13 minut. Po 13 minutách by kraje sušenek měly být zlatavé až do hněda zatímco střed sušenek se vám bude zdát stále měkký. Nebojte, během chladnutí sušenky stuhnou.
  • Po 13 minutách tedy plech se sušenkami vyndejte z trouby. Sušenky na plechu nechte ještě 5-10 minut odpočívat a pak je přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Pro děti, Sladké, Snadné, Vegetariánské, Základní recepty