Go Back
kuřecí

Jednoduchý kuřecí koláč s houbami

Tento kuřecí koláč s houbami je jídlo, které bych mohla jíst každý den. Je neskutečně dobrý a přitom tak jednoduchý na přípravu.
Počet porcí 6 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 15 minutes

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 žlutá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 3 řapíky celeru
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžička soli (+ extra navíc na dochucení)
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 500 g bílých žampionů
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 lžička sezamových semínek

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C. Cibuli, řapíkatý celer a mrkev si nakrájejte na drobno. Kuřecí maso si nakrájejte na kostičky a stroužky česneku prolisujte. Žampiony nakrájejte na širší plátky.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, poté lehce snižte plamen a orestujte na něm cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a restujte dalších 30 vteřin.
  • Přidejte do pánve také mrkev a řapíkatý celer a restujte 3-4 minuty, aby zelenina trochu změkla. Poté přidejte nakrájené kuřecí maso.
  • Maso osolte, opepřete a restujte 5-6 minut, aby se hezky zatáhlo. Přidejte také nakrájené žampiony a nechte je lehce změknout.
  • Do masové směsi vhoďte máslo, nechte ho rozpustit a pak směs posypte moukou.
  • Snižte plamen na minimum a postupně do pánve vlijte vývar a smetanu. Promíchejte, dochuťte tymiánem a dijonskou hořčicí a nechte směs za občasného míchání cca 10-15 minut vařit. Masová směs trochu zhoustne.
  • Nakonec do směsi vmíchejte parmezán a přendejte směs do koláčové formy, kde ji nechte lehce vychladnout.
  • Mezitím si nakrájejte listové těsto na větší obdélníky, které vyskládejte na masovou směs. Potřete vejcem, posypte sezamovými semínky a dejte péct do předehřáté trouby cca na 30-35 minut.

Poznámky

Co se zbytky? Masový koláč vám vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny. Listové těsto trochu změkne, ale kuřecí náplň bude pořád stejně skvělá.
Jak si koláč připravit dopředu? Masovou směs si můžete uvařit samostatně a uložit ji na 2-3 dny do lednice. Pak jen směs přendejte do koláčové formy, zakryjte listovým těstěm a upečte.
Kalorie: 536kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Koláče, Kuřecí, Z jednoho hrnce