Go Back

Jednoduché těstoviny s pórkem

Tento recept je postaven na pórku, který zde hraje hlavní roli. A budete možná sami překvapeni, jak skvělý je výsledek.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 50 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev
  • 1 hrnec na těstoviny

Ingredience

  • 2 celé pórky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 35 g hladké mouky
  • 400 ml smetany na vaření
  • 300 g špaget
  • sůl a pepř na dochucení
  • parmezán na dokončení

Postup

  • Oba pórky si rozdělte na bílou a zelenou část. Zelenou část nakrájejte podélně na delší proužky. Bílou část pórku rozkrojte podélně napůl a nakrájejte na tenké půlměsíčky.
  • Zelenou část pórku budeme blanšírovat. Připravte si tedy hrnec na těstoviny a přiveďte v něm vodu k varu. Vedle si připravte větší mísu s vodou a ledem. Vodu ve velkém hrnci osolte a vložte do ní pórek. Nechte 30 vteřin až 1 minutu vařit a poté okamžitě přendejte do připravené ledové lázně. Odložte stranou a vodu, ve které jste vařili pórek nevylívejte.
  • V hluboké pánvi si rozpalte olivový olej. Snižte lehce plamen a vložte do pánve nakrájné bílé části pórku. Chvilku restujte a poté do pánve přidejte máslo. Znovu snižte plamen a bílé části pórku nechte pomalu karamelizovat. Zabere vám to cca 25-30 minut. Občas promíchejte.
  • Zkaramelizovaný pórek zasypte zlehka moukou a promíchejte. Do pánve nyní cca po 1/3 přidávejte smetanu. Vždy dobře promíchejte, aby vám vznikla lehce krémová omáčka.
  • Omáčku nyní nechte na nízkém plameni vařit a přiveďte znovu k varu vodu, ve které jste vařili zelené části pórku. Osolte a uvařte špagety dle návodu na obalu tak, aby byly al dente.
  • Uvařené špagety přidejte do pánve k omáčce se zkaramelizovaným pórkem a promíchejte. Podle potřeby přidejte trochu vody z těstovin.
  • Zelené části pórku slijte, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a přidejte je k těstovinám. Ještě tak 1-2 minuty povařte, aby se všechny chutě hezky propojili a podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánem.
Kalorie: 818kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Snadné, Těstoviny, Vegetariánské