Oba pórky si rozdělte na bílou a zelenou část. Zelenou část nakrájejte podélně na delší proužky. Bílou část pórku rozkrojte podélně napůl a nakrájejte na tenké půlměsíčky.
Zelenou část pórku budeme blanšírovat. Připravte si tedy hrnec na těstoviny a přiveďte v něm vodu k varu. Vedle si připravte větší mísu s vodou a ledem. Vodu ve velkém hrnci osolte a vložte do ní pórek. Nechte 30 vteřin až 1 minutu vařit a poté okamžitě přendejte do připravené ledové lázně. Odložte stranou a vodu, ve které jste vařili pórek nevylívejte.
V hluboké pánvi si rozpalte olivový olej. Snižte lehce plamen a vložte do pánve nakrájné bílé části pórku. Chvilku restujte a poté do pánve přidejte máslo. Znovu snižte plamen a bílé části pórku nechte pomalu karamelizovat. Zabere vám to cca 25-30 minut. Občas promíchejte.
Zkaramelizovaný pórek zasypte zlehka moukou a promíchejte. Do pánve nyní cca po 1/3 přidávejte smetanu. Vždy dobře promíchejte, aby vám vznikla lehce krémová omáčka.
Omáčku nyní nechte na nízkém plameni vařit a přiveďte znovu k varu vodu, ve které jste vařili zelené části pórku. Osolte a uvařte špagety dle návodu na obalu tak, aby byly al dente.
Uvařené špagety přidejte do pánve k omáčce se zkaramelizovaným pórkem a promíchejte. Podle potřeby přidejte trochu vody z těstovin.
Zelené části pórku slijte, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a přidejte je k těstovinám. Ještě tak 1-2 minuty povařte, aby se všechny chutě hezky propojili a podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánem.