Go Back
naan

Indické placky naan bez kynutí

5 from 1 vote
Ideální recept, pokud nemáte času nazbyt, ale chcete si připravit nadýchaný čerstvý chléb naan během pár minut. Chléb je dokonale vláčný, snadný na přípravu a ingredience na něj máte určitě doma!
Počet porcí 8 placek
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 nepřilnavá pánev
  • 1 větší mísa

Ingredience

  • 240 g hladké mouky
  • 190 g tučného řeckého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička soli

Postup

  • Do velké mísy nasypte mouku, sůl a kypřicí prášek a důkladně promíchejte. Přidejte jogurt a olivový olej a rukama vypracujte hladké a pružné těsto.
  • Pokud se vám těsto bude zdát příliš tuhé, navlhčete si ruce a postupně do těsta zapracujte trochu tekutiny navíc. Pokud by těsto bylo naopak moc řídké a lepilo se, postupně přidávejte mouku.
  • Hotové těsto nechte 10 minut odpočívat a poté jej rozdělte na 8 stejných kousků. Každý kousek rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše do opravdu tenké placky (cca na 2-3mm).
  • Pánev si zprudka rozpalte a na sucho na ní rozválené placky opékejte. Poté, co placku na pánev dáte, snižte trochu plamen, aby se vám placka nepřipalovala. Až se vám začnou na placce tvořit bubliny a placka bude z jedné strany opečená, tak ji otočte a ještě krátce opečte i z druhé strany.
  • Hotové placky ještě teplé zabalte to vlhké utěrky, aby si zachovaly svou pružnost. Ideální je placky zpracovat ještě tentýž den.

Poznámky

  • Těsto můžete samozřejmě vypracovat i v kuchyňském robotu, ale rukama to jde poměrně snadno a rychle.
  • Pokud se vám těsto bude zdát příliš tuhé, navlhčete si ruce a postupně do těsta zapracujte trochu tekutiny navíc. Pokud by těsto bylo naopak moc řídké a lepilo se, přidejte trochu mouky.
Kalorie: 114kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Indická
Klíčové slovo: Pečivo, Snadné, Vegetariánské