Go Back
frittata

Frittata se špenátem a batáty

Kulinářský zážitek, který vás zvedne ze židle, přesně taková je frittata se špenátem a batáty! Tento recept je tak univerzální, že si ho zamilujete nejen na pozdní nedělní snídani, ale stane se vaším tajným esem i na večerní pohoštění.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes

Pomůcky

  • 1 pánev vhodná do trouby
  • 1 plech na pečení

Ingredience

  • 300 g batátů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 8 vajec (velikost M)
  • 1 lžíce másla
  • 50 g choriza
  • 1/2 červené papriky
  • 2 hrsti špenátu
  • 1 červená cibule
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g sýru feta, gorgonzola či jiný preferovaný

Postup

  • Troubu si předehřejte na 200°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Batáty si oloupejte a nakrájejte na kostičky o průměru cca 1cm. Ty pak rozložte na plech, zakápněte olivovým olejem a dejte péct na cca 10 minut.
  • Mezitím červenou cibuli rozkrojte na polovinu a nakrájejte na tenké plátky. Chorizo i červenou papriku si nakrájejte na kostičky.
  • Ve větší pánvi rozehřejte lžíci másla a přidejte neprve chorizo a nakrájenou červenou papriku. Restujte cca 3-5 minut na středním plameni a poté do pánve přidejte také čerstvý špenát. Pánev přiklopte, aby špenát trochu zavadl.
  • Do větší misky si rozklepněte všechna vejce, přidejte sůl a pepř a důkladně promíchejte.
  • Upečené batáty vyndejte z trouby (troubu nevypínejte) a přidejte do pánve se špenátem, chorizem a paprikou. Zalijte připravenou vaječnou směsí a navrch rozprostřete nakrájenou červenou cibuli.
  • Pánev přiklopte a nechte frittatu na středním plameni cca 5-7 minut vařit. Poté pánev odklopte a posypejte sýrem dle vaší preference (feta, gorgonzola apod.)
  • Frittatu nyní přesuňte do trouby. Pečte dalších cca 5 minut, dokud nejsou vejce hotová a navrchu hezky dozlatova. Ke konci pečení frittatu pečlivě sledujte, aby se nepřipálila!
  • Jakmile je frittata hotová, vyjměte ji z trouby (pozor, rukojeť pánve bude horká). Nechte několik minut vychladnout. Nakrájejte a podávejte ideálně s čerstvým zeleninovým salátem.
Kalorie: 415kcal
Chod: Snídaně a brunch
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Bez lepku, Mealprep, Rychlé, Snadné, Snídaně, Zdravé