Go Back

Extra čokoládové cookies

Čokoládové sušenky, které nejen skvěle chutnají, ale jejich příprava není nikterak náročná. Protože v jednoduchosti je krása. A díky tomu si tyhle sušenky zamilujete již na první sousto.
Počet porcí 12 sušenek
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 35 minutes

Pomůcky

  • 1 pánev
  • 1 kuchyňský mixér
  • 1 plech na pečení (+ pečicí papír)
  • 1 kuchyňská váha

Ingredience

  • 225 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g bílého cukru
  • 1 vejce (velikost M)
  • 25 ml silné kávy
  • 300 g hladké mouky
  • 41 g holandského kakaa
  • 1 lžička pečicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 225 g hořké čokolády

Postup

  • Troubu si předehřejte na 200°C a nejprve se pusťte do přípravy hnědého másla.
  • Na malé pánvi na mírném ohni pomalu rozpouštějte 100g másla, dokud nezačne bublat. Občas promíchejte, aby se mléčná hmota oddělila od másla a začala na dně hnědnout. Když máslo získá zlatohnědou barvu, stáhněte ho z ohně a pokračujte v míchání, dokud nezíská sytě zlatavou barvu. Odstavte.
  • Všechnu čokoládu nasekejte na menší kousky a polovinu z ní si dejte do mísy. Přelijte ji připraveným hnědým máslem a promíchejte, aby se obě ingredience spojily.
  • Poté si připravte větší mísu, dejte do ní zbývající máslo, přidejte oba cukry a vyšlehejte do pěny. Šlehejte opravdu poctivě, může to trvat až 10 minut, než docílíte nadýchané šlehané konzistence.
  • Poté přidejte vejce, kávu a máslovo - čokoládovou směs. Šlehejte, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem a nezesvětlí barvu, asi 4-5 minut.
  • V jiné míse si smíchejte všechny suché ingredience a postupně je přidejte do vyšlehané máslové směsi. Nakonec do směsi pomocí stěrky vmíchejte také zbývající čokoládu.
  • Hotové těsto pak rozdělte na 12 stejných kuliček a rozprostřete je na plech. Pravděpodobně je budete muset péct na 2 dávky, sušenky se v troubě roztečou, takže kolem sebe potřebují z každé strany opravdu dostatek místa (cca 5-7cm z každé strany).
  • Sušenky pečte v předehřáté troubě cca 10-12 minut. Pečte je opravdu na 200°C, díky pečení zprudka se krásně upečou po okrajích zatímco uvnitř zůstanou dokonale vláčné.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Pro děti, Rychlé, Sladké, Snadné, Vegetariánské