Go Back
dušené hovězí

Dušené hovězí maso

5 from 1 vote
Tohle pomalu dušené hovězí maso je dokonalým příkladem toho, jak lze připravit skvělé jídlo z pár základních a běžných surovin.
Počet porcí 8 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 5 hours
Celkový čas 5 hours 15 minutes

Pomůcky

  • 1 litinový hrnec

Ingredience

  • 1,5 kg hovězího krku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžička mletého pepře
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 3 mrkve
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce Worcestershire omáčky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 400 ml rajčatové passaty
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

K podávání:

  • bramborová kaše

Postup

  • Hovězí maso nakrájejte na větší kostky. Polovinu oleje rozehřejte ve velkém těžkém hrnci na středním plameni. Maso osolte, opepřete a opékejte po částech tak, aby se hezky zprudka opeklo a zkaramelizovalo. Podle potřeby olej přidávejte, ale pozor hrnec nesmí být příliš plný, jinak se maso začne dusit. Opečené maso vyndejte z hrnce a dejte na talíř.
  • Do hrnce dejte 2-3 lžíce vody a seškrábněte ze dna všechny připečené a lepkavé kousky.
  • Nyní do hrnce dejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, řapíkatý celer a mrkev. Zlehka orestujte a přidejte rajčatový protlak. Promíchejte a nechte 1-2 minuty zkaramelizovat.
  • Maso vraťte zpět do hrnce a zalijte ho passatou, vývarem, dochuťte tymiánem, bobkovými listy a Worcestershire omáčkou. Přiklopte a na mírném plameni maso pomalu duste cca 4 hodiny.
  • Před podáváním si kukuřičný škrob rozmíchejte ve 3 lžících vody. Přilijte do omáčky a promíchejte. Nechte ještě zlehka 10-15 minut povařit a v případě potřeby dochuťte solí. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší, výborné je maso ale i jen tak s chlebem.
Kalorie: 677kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bez laktózy, Hovězí, Zima