Go Back
Čokoládové brownies

Čokoládové brownies

5 from 1 vote
Tohle je ten NEJLEPŠÍ recept na klasické čokoládové brownies, který jste kdy vyzkoušeli. Jakmile jej jednou upečete, už ho nikdy nebudete chtít připravovat jinak.
Počet porcí 16 kusů
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 45 minutes

Pomůcky

  • 1 čtvercová zapékací mísa
  • 1 ohnivzdorná miska (pro přípravu vodní lázně)
  • 1 velká mísa

Ingredience

  • 75 g čokoládových peciček
  • 200 g hořké čokolády
  • 170 g másla
  • 3 velká vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g bílého krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 150 °C. Mezitím vyložte čtvercovou zapékací misku pečicím papírem a nechte na dvou protilehlých stranách trochu přesah. To vám pak usnadní vyndání brownies z formy.
  • Ve středně velké ohnivzdorné míse smíchejte hořkou čokoládu, čokoládové pecičky a máslo. Rozpusťte je ideálně ve vodní lázni. Využít můžete i mikrovlnou troubu, ale já osobně doporučuji dát si tu práci a čokoládu rozpustit ve vodní lázni. Jakmile je čokoládová směs hladká a všechny ingredience jsou propojeny, dejte ji stranou, aby mírně vychladla.
  • Ve velké míse vyšlehejte vejce, žloutek oba druhy cukru a vanilkový extrakt. Směs vyšlehejte tak, aby se všechny suroviny dobře spojily a směs začne světlat, tzv. do pěny. Postupně přidávejte rozpuštěnou čokoládovou směs do vaječné směsi a průběžně šlehejte, aby se vše důkladně spojilo.
  • Postupně do této směsi přidávejte rozpuštěnou čokoládovou směs a průběžně šlehejte, aby se vše důkladně spojilo. Čokoládovou směs tedy přidávejte po částech a další přidejte vždy až poté, co jste tu předchozí dostatečně spojili a zašlehali do ostatních ingrediencí.
  • Přisypte hladkou mouku a špetku soli a nyní již zapracujte opatrně kuchyňskou stěrkou. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali - míchejte opravdu jen tak, aby se mouka spojila s ostatními ingrediencemi.
  • Hotové těsto na brownies nalijte do připravené formy a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte 35-40 minut, nebo dokud vám test špejlí, kterou zapíchnete do středu brownie, nevyjde jen s malými drobky (nečekejte, až budete mít špejli úplně suchou, brownie by pak bylo přepečené). Po upečení nechte brownies v misce zcela vychladnout na mřížce a poté jej vyjměte z formy a nakrájejte na čtverečky.

Poznámky

Před krájením nechte brownies zcela vychladnout. Může vás to lákat a určitě ho budete chtít ochutnat ještě teplé, ale opravdu počkejte, než úplně vychladne. Bude mnohem lépe držet pohromadě.
Pokud dáváte přednost jemnější čokoládové chuti, můžete hořkou čokoládu nahradit mléčnou.
Vejce a cukr důkladně vyšlehejte. To je rozhodující krok k získání lesklého, popraskaného povrchu. Když do receptu přidáte cukr, šlehejte ho spolu s vejci, dokud směs výrazně nezesvětlá a nebude mít strukturu poněkud připomínající pěnu.
Nakrájené brownies skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 4 dny.
Kalorie: 280kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Cukroví, Pro děti, Rychlé, Vegetariánské