Nejprve si předehřejte troubu na 150 °C. Mezitím vyložte čtvercovou zapékací misku pečicím papírem a nechte na dvou protilehlých stranách trochu přesah. To vám pak usnadní vyndání brownies z formy.
Ve středně velké ohnivzdorné míse smíchejte hořkou čokoládu, čokoládové pecičky a máslo. Rozpusťte je ideálně ve vodní lázni. Využít můžete i mikrovlnou troubu, ale já osobně doporučuji dát si tu práci a čokoládu rozpustit ve vodní lázni. Jakmile je čokoládová směs hladká a všechny ingredience jsou propojeny, dejte ji stranou, aby mírně vychladla.
Ve velké míse vyšlehejte vejce, žloutek oba druhy cukru a vanilkový extrakt. Směs vyšlehejte tak, aby se všechny suroviny dobře spojily a směs začne světlat, tzv. do pěny. Postupně přidávejte rozpuštěnou čokoládovou směs do vaječné směsi a průběžně šlehejte, aby se vše důkladně spojilo.
Postupně do této směsi přidávejte rozpuštěnou čokoládovou směs a průběžně šlehejte, aby se vše důkladně spojilo. Čokoládovou směs tedy přidávejte po částech a další přidejte vždy až poté, co jste tu předchozí dostatečně spojili a zašlehali do ostatních ingrediencí.
Přisypte hladkou mouku a špetku soli a nyní již zapracujte opatrně kuchyňskou stěrkou. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali - míchejte opravdu jen tak, aby se mouka spojila s ostatními ingrediencemi.
Hotové těsto na brownies nalijte do připravené formy a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte 35-40 minut, nebo dokud vám test špejlí, kterou zapíchnete do středu brownie, nevyjde jen s malými drobky (nečekejte, až budete mít špejli úplně suchou, brownie by pak bylo přepečené). Po upečení nechte brownies v misce zcela vychladnout na mřížce a poté jej vyjměte z formy a nakrájejte na čtverečky.