Go Back
bábovka

Čokoládová bábovka

5 from 2 votes
Naprosto snadná čokoládová bábovka, kvůli které ušpiníte pouze 1 mísu a díky zakysané smetaně nehrozí, že by vám vyšla suchá.
Počet porcí 12 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes

Pomůcky

  • 1 forma na bábovku
  • 1 kuchyňský robot nebo ruční mixér
  • 1 větší mísa

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 75 g holandského kakaa
  • 350 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g zakysané smetany (pokojové teploty)
  • 250 g másla (pokojové teploty)
  • 4 vejce (velikost S, pokojová teplota)
  • 1 shot espressa (cca 40ml)
  • + máslo a mouka na vymazání formy

Postup

  • Troubu si předehřejte na 160℃ a formu na bábovku si vymažte máslem a vysypte moukou. Tento krok nepodceňte, pokud formu špatně vymažete, bábovka se vám pak nepodaří vyklopit.
  • Do velké mísy nejprve nasypte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl a kakao. Promíchejte, aby se ingredience hezky spojily.
  • K suchým ingrediencím nyní přidejte cukr, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu, změklé máslo, vejce a espresso. Pomocí kuchyňského robotu nebo ručního šlehače všechny ingredience společně vyšlehejte, aby se hezky spojily.
  • Hotové těsto nalijte do vymazané formy a pečte v předehřáté troubě cca 50 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí. Pokud špejle z bábovky vyleze suchá, máte dopečeno.
  • Po upečení nechte bábovku 10-15 minut vychladnout ve formě, poté jí zkuste vyklopit na servírovací talíř. Před podáváním nechte bábovku zcela vychladnout.
Kalorie: 407kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Sladké, Vegetariánské