Troubu si předehřejte na 160℃ a formu na bábovku si vymažte máslem a vysypte moukou. Tento krok nepodceňte, pokud formu špatně vymažete, bábovka se vám pak nepodaří vyklopit.
Do velké mísy nejprve nasypte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl a kakao. Promíchejte, aby se ingredience hezky spojily.
K suchým ingrediencím nyní přidejte cukr, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu, změklé máslo, vejce a espresso. Pomocí kuchyňského robotu nebo ručního šlehače všechny ingredience společně vyšlehejte, aby se hezky spojily.
Hotové těsto nalijte do vymazané formy a pečte v předehřáté troubě cca 50 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí. Pokud špejle z bábovky vyleze suchá, máte dopečeno.
Po upečení nechte bábovku 10-15 minut vychladnout ve formě, poté jí zkuste vyklopit na servírovací talíř. Před podáváním nechte bábovku zcela vychladnout.