Go Back

Čočkové (ne)masové kuličky s rajčatovou omáčkou

Ať už jste tedy vegetariáni, nebo jen občas rádi experimentujete s bezmasými pokrmy, tyto kuličky se stanou vaším novým kulinářským klenotem. 
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 35 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský mixér
  • 1 pánev

Ingredience

  • 400 g vařené čočky
  • 80 g strouhanky
  • 1 červená cibule
  • hrst čerstvé petrželky
  • 1 vejce (velikost M)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje (na opečení kuliček)

Na rajčatovou omáčku

  • 1 konzerva drcených rajčat (cca 400ml)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce pesta ze sušených rajčat
  • 1/2 lžíce vinného octa
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Začněte přípravou čočkových kuliček. V míse kuchyňského robotu smíchejte čočku, strouhanku, cibuli, petrželku, vejce, rajčatový protlak, oregano, papriku, sůl a pepř. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nemixujte ale směs úplně dohladka, ať mají kuličky trochu strukturu.
  • Z připravené směsi tvarujte kuličky cca o velikosti golfového míčku. Směs bude trochu lepkavá, proto si pro usnadnění práce lehce navlhčete ruce, ať se vám kuličky snadněji tvarují.
  • Na hlubší pánvi si rozpalte olej a začněte na něm opékat kuličky. Kuličky opékejte ze všech stran dozlatova. Trvá to cca 2 minuty z každé strany. Opékejte kuličky raději pomaleji, na středním plameni, ať se vám nepřipalují.
  • Mezitím, co opékáte kuličky, si připravte také omáčku. Do kuchyňského mixéru dejte všechny ingredience na omáčku a vymixujte do hladka. Dochuťte dle vlastního uvážení solí a pepřem.
  • Do pánve s uvařenými čočkovými kuličkami nalijte omáčku. Podle potřeby je ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou a podávejte s přílohou (přílohami) podle vlastního výběru.

Poznámky

  • Pokud nemáte kuchyňský mixér, nevadí. Můžete jej snadno nahradit tyčovým mixérem a jak směs na kuličky, tak následně omáčku můžete vymixovat tyčovým mixérem.
  • Ideální přílohou k tomuto jídlu je kus kus, tarhoňa nebo rýže.
Kalorie: 388kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Východní
Klíčové slovo: Rychlé, Snadné, Vegetariánské, Zdravé