Ve velké míse nejprve smíchejte mouku, vlažnou vodu, sůl a sušené droždí. Směs postačí jen nahrubo promíchat vařečkou tak, aby se ingredience spojily.
Těsto zalijte lžicí olivového oleje, přikryjte mísu potravinovou folií a dejte těsto na 12 až 24h kynout do lednice.
Parmezán si nastrouhejte najemno a pepř nadrťte v hmoždíři nebo pomocí mlýnku. Těsto na focacciu vyndejte z lednice a vmíchejte do něj jak pepř, tak parmezán. Znovu promíchejte a nechte na teplém místě další 1h kynout.
Plech na pečení vymažte máslem nebo olejem a přesuňte na něj připravené těsto. Rukama těsto na plechu roztáhněte do stran. Nemusíte se obávat, pokud se vám těsto nedostane až do krajů plechu. Těsto bude ještě kynout.
Plech přikryjte a nechte na teplém místě opět cca 1h kynout, dokud se na jeho povrchu nezačnou tvořit bublinky.
Troubu si předehřejte na 200℃. Těsto zalijte 2-3 lžícemi olivového oleje a pomocí špiček prstů olej do těsta zapracujte.
Připravenou focacciu pečte v předehřáté troubě 25-30 minut dozlatova.