Go Back

Cacio e Pepe Focaccia

Cacio e Pepe Focaccia je dokonalá kombinace italské klasiky s nadýchanou focacciou. Tato focaccia je obohacena o jemnou chuť parmazánu a pikantnost čerstvě mletého černého pepře. Výsledkem je lahodný a křupavý chléb, který je skvělý jako příloha k polévkám, salátům nebo jen tak samotný. 
Počet porcí 1 focaccia
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 hluboká mísa

Ingredience

  • 512 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 8 g sušeného droždí
  • 455 g vlažné vody
  • 60 ml olivového oleje
  • 75 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 8 g čerstvě mletého pepře

Postup

  • Ve velké míse nejprve smíchejte mouku, vlažnou vodu, sůl a sušené droždí. Směs postačí jen nahrubo promíchat vařečkou tak, aby se ingredience spojily.
  • Těsto zalijte lžicí olivového oleje, přikryjte mísu potravinovou folií a dejte těsto na 12 až 24h kynout do lednice.
  • Parmezán si nastrouhejte najemno a pepř nadrťte v hmoždíři nebo pomocí mlýnku. Těsto na focacciu vyndejte z lednice a vmíchejte do něj jak pepř, tak parmezán. Znovu promíchejte a nechte na teplém místě další 1h kynout.
  • Plech na pečení vymažte máslem nebo olejem a přesuňte na něj připravené těsto. Rukama těsto na plechu roztáhněte do stran. Nemusíte se obávat, pokud se vám těsto nedostane až do krajů plechu. Těsto bude ještě kynout.
  • Plech přikryjte a nechte na teplém místě opět cca 1h kynout, dokud se na jeho povrchu nezačnou tvořit bublinky.
  • Troubu si předehřejte na 200℃. Těsto zalijte 2-3 lžícemi olivového oleje a pomocí špiček prstů olej do těsta zapracujte.
  • Připravenou focacciu pečte v předehřáté troubě 25-30 minut dozlatova.
Chod: Příloha
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Pečivo, Vegetariánské