Go Back

Borůvková buchta se skořicovou drobenkou

Tahle borůvková buchta se skořicovou drobenkou je jednoduchým dezertem, který chutná nejlépe s odpolední kávou. Skořicová drobenka společně s čerstvými borůvkami vytvářejí neodolatelnou kombinaci, která vede k tomu, že buchta často zmizí ještě dříve, než stihne zcela vychladnout.
Počet porcí 10 porcí
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 55 minutes
Celkový čas 1 hour 15 minutes

Pomůcky

  • 1 dortová forma o Ø 20cm

Ingredience

Na skořicovou drobenku

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 100 g studeného másla

Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g másla (pokojové teploty)
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vejce (velikost L)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 180 g zakysané smetany
  • 270 g čerstvých borůvek
  • 1 citron
  • 1 lžíce bramborového škrobu

Postup

  • Ve středně velké míse smíchejte všechny suché přísady na drobenku. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a pomocí špiček prstů smíchejte a vytvořte drobenku, kterou si zatím odložte do lednice.
  • Troubu si předehřejte na 175℃. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a okraje lehce vymažte máslem.
  • V menší míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl a odložte stranou.
  • Do velké mísy si dejte změklé máslo a krupicový cukru a pomocí ručního šlehače vyšlehejte máslo s cukrem do hladké nadýchané pěny.
  • Přidejte vejce, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a znovu důkladně prošlehejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • Nyní si připravte borůvky. Do malé misky si vsypte borůvky, přidejte k nim kúru z celého citronu a lžíci bramborového škrobu. Promíchejte tak, aby se borůvky škrobem všechny dokonale obalily.
  • Do těsta nyní přidejte suché ingredience a pomocí kuchyňské stěrky zapracujte suché ingredience do těsta. Poté do těsta přidejte také 1/2 borůvek a jen zlehka promíchejte. Těsto bude poměrně hutné.
  • Těsto vlijte do připravené dortové formy a posypte zbývajícími borůvkami. Nakonec posypte štědrou vrstvou připravené drobenky a dejte péct do předehřáté formy cca na 50-55 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí, která by měla z těsta vyjít zcela suchá.
  • Buchtu pak před podáváním nechte zcela vychladnout.

Poznámky

  • Chcete použít mražené borůvky? Pak použijte 200 g mražených borůvek a smíchejte je s kůrou a kukuřičným škrobem. Borůvky do těsta nemíchejte. Místo toho těsto vlijte do formy a až navrch dejte rovnoměrnou vrstvu borůvek a následně drobenku. Pokud byste mražené borůvky vmíchaly přímo do těsta, nejen že by vám celé těsto obalily na fialovo, ale mohly by změnit i strukturu těsta.
Kalorie: 431kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Koláče, Léto, Sladké