Ve středně velké míse smíchejte všechny suché přísady na drobenku. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a pomocí špiček prstů smíchejte a vytvořte drobenku, kterou si zatím odložte do lednice.
Troubu si předehřejte na 175℃. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a okraje lehce vymažte máslem.
V menší míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl a odložte stranou.
Do velké mísy si dejte změklé máslo a krupicový cukru a pomocí ručního šlehače vyšlehejte máslo s cukrem do hladké nadýchané pěny.
Přidejte vejce, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a znovu důkladně prošlehejte, aby se všechny ingredience spojily.
Nyní si připravte borůvky. Do malé misky si vsypte borůvky, přidejte k nim kúru z celého citronu a lžíci bramborového škrobu. Promíchejte tak, aby se borůvky škrobem všechny dokonale obalily.
Do těsta nyní přidejte suché ingredience a pomocí kuchyňské stěrky zapracujte suché ingredience do těsta. Poté do těsta přidejte také 1/2 borůvek a jen zlehka promíchejte. Těsto bude poměrně hutné.
Těsto vlijte do připravené dortové formy a posypte zbývajícími borůvkami. Nakonec posypte štědrou vrstvou připravené drobenky a dejte péct do předehřáté formy cca na 50-55 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí, která by měla z těsta vyjít zcela suchá.
Buchtu pak před podáváním nechte zcela vychladnout.