Vídeňský bramborový salát je tradiční rakouský pokrm, který se liší od dalších typů bramborových salátů především svou lehkou a svěží chutí. Na rozdíl od krémových bramborových salátů využívá totiž vinaigretovou zálivku. Ta je tvořena směsí vývaru, octa, oleje a hořčice. Tato kombinace dodává salátu jemnou kyselost a zároveň hořkost, což vytváří vyvážený a osvěžující chuťový profil.
Salát můžete podávat teplý nebo při pokojové teplotě. Ostatně právě to z něj činí univerzální přílohu vhodnou k různým jídlům, jako je grilované maso, ryby či zeleninové pokrmy. Já si ho ale stejně nejradši dávám s klasickým řízkem a rajčatovým nebo okurkovým salátem. Tím, jak je lehký po něm ráda sáhnu nejen v období kolem Vánoc, ale také kdykoliv jindy v průběhu roku, kdy si upřímně na ten náš klasický majonézový salát ani nevzpomenu.
Bramborový salát a brambory
I když se vídeňský salát podává ideálně vychlazený, vy se připravte na to, že budete pracovat hlavně s teplými bramborami. Protože potřebujete, aby se zálivka do brambor vstřebala a pořádně je ochutila. No a to se studenými bramborami nefunguje. Až tedy budete míchat brambory se zálivkou, pracujte tak, aby brambory byly co nejteplejší. Oloupat je proto musíte co nejdřív po uvaření. A to chce buď prsty z oceli nebo si na to vezměte rukavice.
Ta chvilka trápení za to ale stojí. Horké brambory nejen, že lépe vstřebají chuť. Ony také pustí více škrobu a vám se díky tomu zahustí zálivka, kterou k bramborám budete dávat. Docílíte tedy toho, že vám brambory ani po odležení nebudou plavat ve vodě a salát bude mít přesně tu konzistenci, kterou potřebujete.
Když ale zvládnete loupání horkých brambor, salát se vám za to skvěle osvědčí. A sami navíc v průběhu procesu zjistíte, že ten vídeňský bramborový salát je mnohem méně pracný, než ten náš klasický. Může se tedy klidně stát, že na příští vánoce vám na stole bude ležet právě tenhle.
Vídeňský bramborový salát
Pomůcky
- 1 hrnec na vaření brambor
- 1 hlubší mísa
Ingredience
- 1 kg brambor (ideálně varný typ A)
- 1/2 červené cibule
- 3 jarní cibulky
- 200 ml hovězího vývaru
- 3 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce kvasného lihového octa
- 1/4 lžičky mletého pepře
- sůl na dochucení
Postup
- Brambory důkladně očistěte a ještě ve slupce je dejte vařit do slané vody. Uvařte je do měkka, dle velikosti brambor to bude trvat cca 25-30 minut.
- Uvařené brambory slijte a nechte ještě 5-10 min nezakryté v hrnci odpočinout, aby vám brambory lehce vychladly a odpařila se z nich i zbylá voda.
- Zatímco vám brambory chladnou, připravte si zálivku. Vývar zahřejte a smíchejte s oběma octy, olejem a pepřem. Promíchejte a dle chuti ještě dosolte. Berte v potaz, že spoustu chuti ještě vstřebají brambory, tudíž se nebojte připravit zálivku lehce slanější.
- Ještě horké brambory oloupejte a nakrájejte na cca 0,5cm široká kolečka. Nakrájené brambory dejte do mísy a zalijte zálivkou. Dobře promíchejte – myslete na to, že teplé brambory uvolní škrob, které zálivku zahustí. Míchejte tedy salát spíše déle a nebojte se, tekutiny není příliš, zálivka postupem času zhoustne.
- Červenou cibuli nakrájejte nahrubo a zelené části jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Přidejte do salátu, promíchejte a nechte salát chvíli odležet. Poté jej ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte. Podávejte ideálně vychlazený.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.