Velikonoční mrkvové donuty

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
18. 3. 2024

Mrkvové donuty znamenají jediné – Velikonoce se blíží! A já pro vás mám tenhle jedinečný recept, který až vyzkoušíte, tak vám doslova spadne čelist. Koblížky jsou pečené v troubě a výsledek je tak vláčný, že byste je zvládli sníst i bez polevy.

Ale i tak vám doporučuju si polevu připravit. Je to taková třešinka na dortu, díky které se z dokonale vláčných donutů stane hotové nebe! Poleva totiž nejen že zvýrazní chuťový profil mrkvových donutů, ale také jim dodá ten estetický rozměr. Díky tomu jsou tyto donuty neodolatelným lákadlem na každé velikonoční tabuli.

Jak můj recept na donuty vznikl?

Vždycky jsem měla slabost pro pečení. Hledala jsem ale způsob, jak do tradičních receptů vnést trochu vlastní kreativity a zdravější twist. Mrkev mi v dezertech vždy připadala jako podceňovaná ingredience, jejíž potenciál se naplno skrývá ve stínu mrkvového dortu. Rozhodla jsem se tedy připravit tyhle mrkvové koblihy, které po prvním soustu vystoupí ze stínu mrkvového dortu a už se nikdy nevrátí zpět!

Den, kdy jsem je poprvé přinesla na rodinnou oslavu si vlastně pamatuju dodnes. Zpočátku byli všichni trochu odtažití – donuty a mrkev, to jako vážně? Ale jakmile ochutnali to první sousto, jejich pochybnosti se rozplynuly jako mlha. Vidět radost a překvapení v očích mé rodiny pro mě bylo neskutečně odměňující. Donuty se ten den staly nejen hitem celé oslavy, ale i důkazem, že kuchyně je místem nekonečných možností a příležitostí.

donut

A jak si takový pečený mrkvový donut připravit?

Pokud jste už zkoušeli klasický mrkvový dort, zvládnete hravě i tento recept. Samotný donut je poměrně jednoduchý – smícháte mokré ingredience, poté přidáte suché ingredience a pokračujte v míchání, dokud se všechny ingredience hezky nespojí. Koblihy pak pečte v předehřáté troubě cca 15 minut a po upečení je necháte zcela vychladnout.

Zatímco vám mrkvové koblihy chladnou, připravte si cream cheese polevu. Polevu si připravíte z krémového sýra, másla, moučkového cukru, vanilkového extraktu a špetky soli. Ingredience vyšleháte pomocí ručního mixéru do hladké nadýchané směsi, kterou pak jen zdobíte vychladlé donuty. No a pro extra efekt můžete navrch nasypat nasekané vlašské ořechy. Pak donuty nemají chybu.

Hledáte inspiraci na další jarní recepty?

Mrkvové donuty s cream cheese polevou

Velikonoce se blíží. A s Velikonocemi do našich kuchyní přicházejí i ty nejlepší velikonoční dezerty. Jako třeba tyhle mrkvové donuty s cream cheese polevou.
Porce 12 donutů
Doba Přípravy 10 minut
Doba Vaření 15 minut
Celkový čas 25 minut

Pomůcky

  • 1 forma na donuty
  • 1 velká mísa
  • 1 ruční mixér

Ingredience
  

  • 80 ml neutrálního oleje (ideálně slunečnicový či řepkový)
  • 2 vejce (velikost M)
  • 135 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 70 g mrkve (nastrouhané najemno)
  • 188 g hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 115 ml podmáslí

Na Cream cheese polevu

  • 100 g krémového sýra (Lučina, Philadephia apod.)
  • 50 g másla (změklé při pokojové teplotě)
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli

Na dokončení

  • nadrobno nasekané vlašské ořechy

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 170°C. Formu na donuty si důkladně vymažte máslem či olejem a odložte stranou.
  • V menší míse si smíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl a skořici. Promíchejte a dejte stranou.
  • Do velké mísy vyklepněte obě vejce, přidejte olej, krupicový cukr a vanilkový extrakt a vyšlehejte. Šlehejte cca 1 minutu a poté přidejte nastrouhanou mrkev.
  • Pokračujte ve šlehaní dokud se mrkev nespojí s ostatními ingrediencemi. Poté do těsta postupně začněte přidávat střídavě mouku a podmáslí. Vždy vše důkladně promíchejte než přidáte další část ingrediencí.
  • Hotové těsto rozdělte do formy na donuty. Nemusíte se obávat a klidně každý donut naplňte hezky až po okraj.
  • Donuty pak pečte v předehřáté troubě 15 minut. Po upečení je nechte ještě 5-10 minut vychladnout ve formě. Poté je vyndejte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Příprava polevy

  • Zatímco vám donuty chladnou, připravte si polevu.
  • Nejprve pomocí ručního mixéru vyšlehejte krémový sýr a máslo do nadýchané pěny. Poté do polevy přidejte vanilkový extrakt, špetku soli a po částech postupně zašlehávejte i moučkový cukr.
  • Na každý donut dejte cca 2 lžičky polevy a rovnoměrně je rozetřete. Posypte nasekanými vlašskými ořechy a dejte aspoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Jaro, Pro děti, Sladké, Snadné, Velikonoce

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close