Vegetariánské noky s čočkovým ragú

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
18. 2. 2024

Tento recept na noky je dokonalým důkazem toho, jak lze i ze skromných ingrediencí vytvořit něco opravdu výjimečného. Srdcem tohoto receptu je bohaté a zemité ragú z čočky, které skvěle souzní s jemným a krémovým kešu krémem, jenž přidává jídlu nečekanou lehkost a sofistikovanost. Každé sousto se vám rozplývá na jazyku a přináší s sebou vlnu bohatých a možná i nečekaných chutí, které jsou pohlazením pro duši.

Ať už jste srdcem vegetariáni, nebo jen hledáte inspiraci, jak do svého jídelníčku zařadit i bezmasá jídla, tento recept je pro vás tou správnou volbou. Příprava vám totiž nezabere skoro žádný čas a vy budete pouze hlídat, aby se vám ragú nepřipeklo k pánvi. Za 20 minut tak můžete mít na stole jídlo, které vás zasytí a současně uspokojí vaše chuťové pohárky během chladných zimních večerů.

Noky, které v sobě skrývají spoustu benefitů

Čočka, jako hlavní složka našeho ragú, je nejen bohatá na bílkoviny, ale také na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Kromě toho je tento pokrm pokladnicí důležitých mikroživin. Čočka je významným zdrojem železa, které je klíčové pro výrobu červených krvinek a přenos kyslíku v těle, dále obsahuje hořčík, dobrý pro svalovou funkci a udržení zdravého krevního tlaku.

Kešu krém pak přidává další dávku nutričních benefitů, včetně zdravých tuků, které jsou nezbytné pro absorpci vitamínů rozpustných v tucích a podporu zdraví mozku. Recept tedy není jen potěšením pro chuťové pohárky, ale i skutečným přínosem pro váš zdravý životní styl. Jde o dokonalý příklad toho, jak může být zdravé jídlo nejen výživné, ale i neuvěřitelně chutné. Ať už se tedy snažíte jíst zdravěji, nebo hledáte nové způsoby, jak obohatit svůj jídelníček, tento recept je pro vás ideální volbou!

noky

Chcete více inspirace na jednoduchá vegetariánská jídla? Pak musíte vyzkoušet také moje kuličky z červené čočky nebo naprosto dokonalé těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny.

Vegetariánské noky s čočkou a kešu smetanou

Bohaté a výživné jídlo, které je dokonalým příkladem toho, jak můžete i z jednoduchých ingrediencí vytvořit dokonale komplexní jídlo, které vás pohladí nejen po duši, ale i na jazyku.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 20 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev

Ingredience
  

  • 500 g bramborových gnocchi
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká červená cibule (nakrájená nadrobno)
  • 3 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 800 ml rajčat v konzervě (cca 2 celé konzervy)
  • 1 lžíce sušených rajčat nakrájených nadrobno
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 300 g uvařené čočky
  • nasekaná čerstvá petržel na dokončení

Na kešu smetanu

  • 75 g kešu oříšků
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/4 lžičky sušené cibule
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup
 

  • Cibuli najemno nakrájejte a česnek nasekejte na tenké plátky. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
  • Do pánve přidejte olivový olej a na středním plameni osmahněte cibuli cca 5-8 minut, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte protlak, sladkou i uzenou papriku a vařte 2 minuty, dokud směs nezhnědne a nezačne krásně vonět. Poté přidejte obě plechovky nakrájených rajčat a sušená rajčata.
  • Do omáčky rozdrobte kostku bujónu. Přidejte lahůdkové droždí, sójovou omáčku, balsamikový ocet a nechte směs na středním ohni bublat 5 minut.
  • Nyní do omáčky přidejte také gnocchi a vařte cca 5 minut do změknutí. Nakonec do směsi vmíchejte vařenou čočku a míchejte další 2-3 minuty, aby se prohřála.
  • Zatímco se omáčka pomalu vaří, připravte krémovou omáčku z kešu ořechů. Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte do hladka. Ochutnejte a případně dochuťte.
  • Hotové noky s čočkovým ragú servírujte do hlubších misek, navrch dejte štědrou lžíci kešu krému a posypte naseknou petrželkou.
Kalorie: 396kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Mealprep, Rychlé, Snadné, Veganské, Vegetariánské, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close