Vegetariánské chilli s cizrnou

Tohle vegetariánské chilli s cizrnou je skvělou a vydatnou variantou oblíbeného Chilli con carne, které si zamiluje si ho i ten největší milovník masa.

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
23. 8. 2021
Přeskočit na recept Vytisknout recept

Tohle vegetariánské chilli s cizrnou je skvělou a vydatnou variantou oblíbeného Chilli con carne. Je nejen rychlé na přípravu, ale také plné chuti. Zamiluje si ho proto i ten největší milovník masa.

Chilli je jídlo, které je nejen vydatné, ale také syté. A to je přesně to, na co mám chuť, když teplota venku začne klesat, dny se krátí a mám tendenci trávit víc času doma u krbu, v teplých ponožkách s nějakým dobrým čajem. Tohle vegetariánské chilli je navíc vhodné i do mrazáku, takže ho můžu připravit dopředu a mít ho po ruce v ty dny, kdy se mi moc nechce vařit.

Přidání batátů a nahrazení klasických fazolí cizrnou dodá chilli nádech sladkosti, který se dokonale snoubí se zemitou a pikantní chutí tradičního chilli. Skoro si až říkám, proč se cizrna a batáty nepřidávají i do klasického chilli, když je ta kombinace tak skvělá?

Vegetariánské chilli s cizrnou
Vegetariánské chilli s cizrnou

TIPY PRO PŘÍPRAVU TOHO NEJLEPŠÍHO VEGETARIÁNSKÉHO CHILLI

  • Zeleninu si nakrájejte rovnoměrně. Každá zelenina, kterou budete do tohoto chilli používat, by měla být rovnoměrně nakrájená, aby doba vaření byla u všech surovin stejná a na konci vaření nebyl žádný kousek nedovařený nebo rozvařený.
  • Dávejte pozor na to, kdy přidáváte koření. Na množství koření záleží a ještě více záleží na tom, kdy je do procesu vaření přidáte. Nejlepší chuti dosáhnete, když koření přidáte ihned po osmažení cibule a společně s přidáním ostatních surovin tak, jak je uvedeno v receptu. Pokud budete čekat déle, zbytečně se připravíte o spoustu chuti, kterou by chilli mohlo mít.
  • Nebojte se trochu experimentovat. Přidejte do chilli trochu kyselosti díky vymačkané limetkové šťávě. Nádech svěžesti dodají lístky koriandru.
  • Vyměňte batáty za dýni. Do tohoto receptu se nejlépe hodí jemnější a krémovější textura oranžových batátů. Pokud však chcete chilli trochu obměnit, nebo jste zrovna naplno ponořeni do dýňové sezóny, nebojte se batáty vyměnit za dýni.
  • Máte rádi hustší chilli? Pokud máte rádi hustší chilli, můžete část brambor rozmačkat dřevěnou lžící o stěnu hrnce. Tím se uvolní jejich škroby a chilli se v průběhu vaření více zahustí.

S čím toto vegetariánské chilli s cizrnou podávat?

CO PODÁVAT K CHILLI ZE SLADKÝCH BRAMBOR

  • Vařená rýže. Klasika, kterou v kombinaci s tímto chilli nikdy nic nezkazíte.
  • Kukuřičný chléb. Klasická kombinace s chilli! Toto vegetariánské chilli ráda podávám také s domácím kukuřičným chlebem.
  • Čerstvé pečivo. Ať už koupíte klasické čerstvé rohlíky nebo poctivý kváskový chléb, rozhodně tím nic nezkazíte a tohle chilli s nimi bude naprosto perfektní. Pečivo do sebe nasaje tekutinu z omáčky a vy si pochutnáte na skvělé vyvážené večeři.
  • Křupavé tortillové chipsy. Pokud chcete, můžete nakrájejte pár tortil ať už na trojúhelníčky nebo na prožky a opečte je v troubě. Snadno si tak vytvoříte křupavé tortillové chipsy, které se k tomuhle receptu skvěle hodí. Plech na pečení potřete olejem, položte na něj proužky tortilly v rovnoměrné vrstvě a na vrchu je postříkejte dalším olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 400°C asi 10 minut, nebo dokud nejsou křupavé a lehce zlatavé.

Vegetariánské chilli s cizrnou

Tohle vegetariánské chilli s cizrnou je skvělou a vydatnou variantou oblíbeného Chilli con carne, které je nejen rychlé na přípravu, ale také plné chuti a zamiluje si ho i ten největší milovník masa.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 10 minut
Doba Vaření 45 minut
Celkový čas 55 minut

Pomůcky

  • 1 velká hluboká pánev
  • 1 lis na česnek

Ingredience
  

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule (žlutá, nakrájená na drobno)
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 červené papriky (nakrájené na kostičky)
  • 1/2 zelené papriky (nakrájené na kostičky)
  • 200 g batátů (nakrájené na kostičky)
  • 200 g cherry rajčátek (nakrájené na poloviny)
  • 2 lžíce rajčatové pasty/rajčatového protlaku
  • 400 g cizrny (předvařená)
  • 1 menší cuketa
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1/2 lžičky chilli vloček (množství můžete upravit dle toho, jak chcete chilli pálivé)
  • sůl a pepř na dochucení

K Servírování

  • vařená rýže
  • čerstvý koriandr
  • šťáva z limety

Postup
 

  • Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli. Oba druhy papriky si nakrájejte na menší kostičky (cca o průměru 1cm), batáty i cuketu si také nakrájejte na kostičky a stroužky česneku si prolisujte v lisu na česnek. Cizrnu si sceďte a postavte stranou. Příprava surovin je klíčová a usnadní vám následně celé vaření.
  • Nyní si rozehřejte hlubokou pánev na středně vysoké teplotě. Jakmile je pánev opravdu rozpálená, přidejte 1 lžíci olivového oleje. Do pánve vhoďte nakrájenou cibuli a na středním plameni opékejte do zlatova. Trvá to cca 4-5 minut.
  • Jakmile je cibule hotová, přidejte česnek, cherry rajčátka, cizrnu, rajčatový protlak, drcený kmín, oregano, oba druhy papriky a chilli. Ochuťte také trochou soli a pepře. Promíchejte, aby se směs v koření hezky obalila a do surovin se uvolnily všechny chutě. Restujte směs dalších cca 5-7 minut dokud se rajčátka nezačnou rozpadat (když na ně vařečkou zvrchu zatlačíte, měla by snadno prasknout).
  • V dalším kroku přidejte do pánve batáty, červenou i zelenou papriku a zalijte vývarem. Vývar můžete předem ohřát a přidat do pánve, nebo jej přidejte společně se zeleninou a cizrnou a poté přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, přikryjte pokličkou a vařte na mírném plamení cca 35 minut.
  • Směs během vaření občas promíchejte. Po 35 minutách do pánve vhoďte také cuketu, zvyšte trochu teplotu a vařte dalších 10 minut odkryté, aby se část vývaru odpařila a chilli vám zhoustlo. Nakonec chilli ochutnejte, dochuťte případně ještě solí a pepřem a můžete podávat. Já tohle vegetariánské chilli nejraději podávám s vařenou rýží a čerstvým koriandrem.

Poznámky

Ušetřete čas přípravou surovin. Všechny suroviny si můžete nakrájet až 2 dny předem. Sladké brambory mohou zůstat nakrájené v lednici, aniž by se zkazily až 2 dny, stejně tak ostatní suroviny.
Skladování. Pokud vám nějaké chilli zbyde, můžete jej uchovat v lednici 3 až 4 dny. Před uložením do lednice nechte chilli zcela vychladnout a skladujte jej ideálně ve vzduchotěsné nádobě. 
Kalorie: 215kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Mexická
Klíčové slovo: Rychlé, Veganské, Vegetariánské, Z jednoho hrnce

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close