Vánočka krásně ovoněná vanilkou, nadýchaná jako obláček a vláčná ještě několik dní. Přesně taková, jakou si ji pamatuji, když jsem ji poprvé pekla s babičkou.
Nevím, jak vy, ale já na zlaté prasátko nečekám. Na Štědrý den už několik let vždycky snídáme čerstvě upečenou vánočku. Takovou, jejíž vůně u nás doma probudí i ty největší spáče. A tak začínáme den hezky společnou snídaní, kterou si navodíme tu pravou vánoční atmosféru.
Ale protože upéct dobrou vánočku není jednoduché a mnoho z vás může mít z kynutého těsta stále trochu obavy. Mám pro vás proto nejen recept, ale také důležité rady a tipy, na co si dát při pečení vánočky pozor. Pokud si tedy článek přečtete důkladně, veškerá nejistota z vás opadne. Díky mým radám se vám vánočka totiž už vždycky povede. A to i pokud jste v kuchyni úplný začátečník.
Ingredience na prvním místě
Vánočka a recept na ní není žádný dlouhý seznam ingrediencí. A právě proto je vždycky důležité sáhnout po ingrediencích co nejvyšší kvality.
- Mouka. Při výběru mouky si dávejte obzvlášť pozor. Ono se to možná nezdá, ale není mouka jako mouka. A v případě kynutého těsta, které je na vánočku potřeba, musíte vybrat takovou mouku, která obsahuje velké množství lepku. Nemusíte hned ale běhat pro mouku do nejbližšího mlýna. I v obchodě seženete velice kvalitní mouku. Jen hledejte označení výběrová.
- Droždí. Svatý grál každého kynutého těsta. Na pečení vánočky používám vždy to čerstvé. Mělo by mít krásně béžovou barvu, měli byste cítit jeho vůni a čerstvost poznáte tak, že by se vám mělo hezky drolit. Před přípravou kvásku by mělo mít droždí ideálně pokojovou teplotu. A nezapomeňte na to, že kvasinky k životu potřebují cukr, nezapomeňte ho tedy do kvásku přidat.
- Máslo. Opovažte se použít jakýkoliv jiný tuk. Dobrá vánočka doslova požaduje kvalitní máslo. Můj recept na vánočku obsahuje poměrně velké množství másla. Počítejte proto s tím, že těsto kyne pomaleji. A přidávat ho do těsta budete až nakonec!
Tajemství kynutého těsta
Jak jsou důležité ingredience už jsme si řekli, ale ani to u kynutého těsta není všechno. Pokud máte k dispozici kvalitní ingredience, bohužel stále nemáte vyhráno. Všechny ingredience musíte ještě dobře zpracovat. A u kynutého těsta je to práce, která vám opravdu dá zabrat.
Pokud tedy nemáte kuchyňského robota. Kuchyňsky robot totiž tu nejtěžší práci zvládne hravě za vás, a pak se přípravy kynutého těsta nemusíte ani trochu obávat. Nejprve si v míse od robota připravte kvásek, který nechte vzejít. Poté přidejte zbylé ingredience ( kromě másla! ) a nechte robota pracovat. Až budete mít krásně hladké těsto, přidejte máslo, případně rozinky a těsto se již dokončí samo.
Jestliže ale robota nemáte, připravte se, že vás čeká náročná práce. Zadělat krásné hladké těsto není otázka pár minut. Hnětení je u kynutého těsta obzvlášť důležité. Nemůžete proto ingredience jen smíchat. Potřebujete, aby se v těstě dostatečně rozvinul lepek. Vlastníma rukama tak těsto můžete zadělávat i dobrých 20 minut.
Kynuté těsto pak přikryjte, aby vám neoschlo, a nechte na teplém místě kynout. Jak poznáte, že je už těsto dostatečně nakynuté? Zkuste do těsta udělat prstem důlek. Pokud se vrátí rychle zpět, těsto potřebuje dále kynout. Pokud důlek v těstě zůstane, těsto nakynulo a vy se můžete pustit do pletení té nejkrásnější vánočky.
A pokud jste naladěni na vánoční atmosféru, určitě vyzkoušejte také některý z mých receptů na cukroví. Protože třeba linecké nebo vanilkové rohlíčky nesmí chybět snad na žádné vánoční tabuli.
Vánočka
Pomůcky
- 1 kuchyňský robot
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 350 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 115 g krupicového cukru
- 125 g másla
- 2 žloutky
- 250 g vlažného mléka
- 21 g droždí (1/2 kostky čerstvého droždí)
- 5 g soli
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu (vanilka z 1 vanilkového lusku)
- špetka muškátového oříšku
Na dokončení
- 75 g rozinek (můžete dát více, pokud jich máte rádi více)
- 1 vejce na potření
- hrst nasekaných mandlí
Postup
- Nejprve si připravte kvásek. V míse, ve které poté budete těsto zadělávat, si nejprve smíchejte mléko, 1 lžíci cukru (z množství již odváženého), droždí a 100g hladké mouky (opět z celkového množství uvedeného v receptu). Směs promíchejte a nechte na teplém místě cca hodinu aktivovat.
- Poté do mísy přidejte všechny zbývající ingredience na těsto kromě másla. Mísu nasaďte do kuchyňského robota a pomocí háku začněte zadělávat hladké těsto.
- Až se vám ingredience hezky spojí a vytvoří se vám hladké těsto, pokračujte v zadělávání a postupně do těsta přidávejte na kostky nakrájené máslo. Pokračujte, až se veškeré máslo vstřebá do těsta a a vy budete mít vypracované krásně hladké a pružné těsto. V tomto kroku můžete přidat také rozinky a nechte je do těsta lehce zapracovat.
- Výsledně těsto je trochu vláčnější a nepatrně se lepí, mělo by jít ale hezky "odtrhnout" od háku. Připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě opět 1 – 1 1/2 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Jakmile máte těsto nakynuté, rozdělte si jej na 6, případně na 9 dílů. Já osobně motám vánočku nejčastěji z 9 pramenů. Upleťte vánočku tak, jak jste zvyklí a položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Nechte opět hezky nakynout (alespoň 30 minut) a předehřejte si troubu na 200°C.
- Vánočku před pečením potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte ji do trouby a ihned snižte teplotu na 165°C. Pečte cca 45 minut tak, abyste po tzv. testu špejlí vytáhli špejli z vánočky úplně suchou.
- Hotovou vánočku nechte zcela vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete vychutnávat!
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Toto je můj čtvrtý vyzkoušený recept na vánočku. Předtím jsem zkoušela od Neplecha na plechu, pak od Kuchařka pro dceru a poté od Cat&Cook. Ať všechny tyto kuchařky zbožňuju, tak u vánočky ve výsledku bylo vždycky něco špatně. Letos jsem poprvé tedy zkusila vaši vánočku a výsledek byla taková bomba, že už u tohoto receptu zůstávám a jinam nejdu 😁 Jsem šťastná, že se konečně vždy po roce mohu vrátit k vánočce, která se mi podaří a bude všem na Vánoce k snídani chutnat. Moc děkuji 💛
No tak ale objevit se mezi takovými jmény a ještě když můj recept považujete za nejlepší, toho si neskutečně vážim. Opravdu jste mi udělala radost a já moc děkuju :))