Treska s cizrnou a rajčaty je dokonalým letním jídlem, které kombinuje čerstvé sezónní ingredience s minimálním úsilím. Protože kdo by chtěl v létě trávit hodiny v kuchyni, když nám venku konečně svítí sluníčko? Já rozhodně ne! A to i přesto, že vaření miluju.
To sluníčko venku člověka prostě nabíjí. Já ho chci proto využít na maximum, a proto v létě připravují jídla, která se buď pečou samy v troubě, a nebo mi zaberou minimum času na přípravu. A přesně taková je tahle treska. Od vytažení ingrediencí z lednice až po naservírování vám tento recept nezabere víc než 25 minut.
Stačí pár čerstvých surovin a během několika minut máte na stole pokrm, který vypadá i chutná jako z restaurace. Rajčata dodávají pokrmu přirozenou sladkost a šťavnatost, zatímco cizrna přidává texturu. Treska pak ostatní ingredience skvěle doplňuje a vše tak společně tvoří chutné jídlo plné vitamínů a minerálů, které naše tělo v letních dnech bezpochyby ocení.
Že je treska nudná? Ani nápad!
Treska pro mě byla dlouhá léta naprosto zapovězenou potravinou a nemohla jsem jí ani cítit. Ale to bych nebyla já, abych si k ní zase nenašla cestu. Stačí jí jen správně připravit a i treska může být naprosto skvělou, jemnou a lahodnou rybou. Navíc je výborným zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a dalších důležitých živin, což jsou mimochodem důvody, proč jsem si k této rybě chtěla najít cestu zpět.
Její všestrannost je také něco, co mi imponuje. Můžete ji připravit hned několika způsoby. Smaženou, pečenou, grilovanou nebo vařenou – a vždy dosáhnete skvělého výsledku. Jen je opět důležité kupovat rybu čerstvou a ideálně té nejvyšší kvality. A kvalitu zde neměříme skrze cenu, protože ani cena není vždy výpovědní hodnotou toho, že se nám na talíř dostane ryba chutná a lahodná. Já proto pro ryby nejčastěji chodím do Makra, kde jsem málokdy šlápla vedle.
S čím tuto tresku nejlépe servírovat?
Treska je skvělá sama o sobě, jen s omáčkou a cizrnou. Pokud by pro vás ale takové jídlo působilo „hladově“, máte hned několik možností, jak jej vylepšit. V létě k této rybě moc ráda zakousnu čerstvou, ideálně ještě teplou pitu. Případně si k ní upeču focacciu nebo jiné pečivo, které budete moci namáčet do omáčky. Recept na focacciu ostatně najdete i tady na blogu a její příprava je snazší, než byste si mysleli! V zimě bych se pak nebála ani rýže nebo kuskusu.
Treska s cizrnou a rajčaty
Pomůcky
- 1 větší pánev
Ingredience
- 500 g filetu z tresky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 250 g cherry rajčat
- 1 plechovka cizrny (cca 400g)
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/4 lžičky chilli
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 lžíce zakysané smetany
- čerstvá petržel
Postup
- Tresku si nakrájejte na menší filety a šalotku nakrájejte nadrobno.
- Na olivovém oleji nejprve 1-2minuty orestujte šalotku. Přidejte rajčatový protlak, kmín, chilli, sůl a pepř a nechte další 1 minutu všechny ingredience společně rozvonět na pánvi.
- Do pánve přidejte rajčata a restujte cca 4-5 minut, aby změkly. Jakmile jsou rajčata lehce orestovaná, pomocí vařečky nebo vidličky je rozmačkejte.
- Přidejte cizrnu v plechovce včetně nálevu a promíchejte. V případě potřeby podlejte trochou vody.
- Na omáčku z rajčat a cizrny rozprostřete filety z tresky, lehce je osolte a pánev přiklopte. Na středním plameni vařte dalších 8-10 minut. Dle chuti dosolte.
- Tresku podávejte společně s rajčaty a cizrnou, ozdobené lžící zakysané smetany a nasekanou čerstvou petrželkou.
Poznámky
- Servírování: Teď v létě si tresku ráda vychutnám jen s cizrnou a rajčaty. Pokud by vám ale přeci jen k tresce chyběla příloha, skvělá je k ní opečená pita nebo čerstvá focaccia.
- Smetana: Pokud nemáte po ruce zakysanou smetanu, zkuste ji nahradit tučným řeckým jogurtem nebo majonézou.
- Ryba: Tresku můžete nahradit třeba tilapií nebo halibutem. Skvělé jsou v této kombinaci také krevety, které ale doporučuji nejprve orestovat na oleji, a až poté na 3-4minuty přidat do omáčky.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Naprosto dokonalý oběd. Udělala jsem verzi bez zakysané smetany a je to výborné. Už dlouho jsem hledala využití cizrny v jídle a toto je naprostá pecka!
Tak to jsem moc ráda! Na blogu je případně hned několik dalších skvělých receptů s cizrnou, tak doporučuju vyzkoušet třeba Marocké kuře nebo Cizrnu s omáčkou z pečených paprik :))