Tradiční mazanec na naší velikonoční tabuli nesmí nikdy chybět. Je krásně vláčný, nadýchaný, plný másla a za pomoci kuchyňského robota ho zvládne úplně každý.
Já osobně mazanec na Velikonoce miluju stejně tak moc jako Vánočku na Vánoce. Ať už si ho ukrojím jen tak plátek hned po upečení, nebo si ho dám druhý den k snídaní s domácí marmeládou od babičky, nedokážu si bez něj Velikonoce představit. Rozhodně u mě tedy vede nad velikonočním beránkem, na kterého už 2 roky nemám formu, a tak se jeho pečení u nás doma nekoná.
Tradiční mazanec se připravuje z kynutého těsta, kterého se možná spousta z vás bojí. Není k tomu ale vůbec žádný důvod. Když nezabijete kvasnice příliš horkým mlékem nebo máslem, za pomoci kuchyňského robota se snad ani nemůže stát, že by se vám kynuté těsto nepovedlo. A vzhledem k tomu, že většinu práce za vás udělá právě robot, můžeme o tomhle receptu s klidem říci, že je vlastně téměř bez práce.
Tajemství kynutého těsta
Kynuté těsto se může zdát jako náročný úkol. Pokud je to něco, čeho se v kuchyni obáváte, pořiďte si kuchyňského robota! Kuchyňsky robot totiž tu nejtěžší práci zvládne hravě za vás, a pak se přípravy kynutého těsta nemusíte ani trochu obávat. Nejprve si v menší míse připravte kvásek, který nechte vzejít. Poté do mísy od robota přidejte zbylé ingredience (kromě rozinek) a vzešlý kvásek a nechte robota pracovat. Až budete mít krásně hladké těsto, případně rozinky a těsto se již dokončí samo.
Jestliže ale robota nemáte, připravte se, že vás čeká náročná práce. Zadělat krásné hladké těsto není otázka pár minut. Hnětení je u kynutého těsta obzvlášť důležité. Nemůžete proto ingredience jen smíchat. Potřebujete, aby se v těstě dostatečně rozvinul lepek. Vlastníma rukama tak těsto můžete zadělávat i dobrých 20 minut. A to už je tedy pěkná fuška.
Kynuté těsto pak přikryjte utěrkou, aby vám neoschlo, a nechte na teplém místě kynout. Jak poznáte, že je už těsto dostatečně nakynuté? Zkuste do těsta udělat prstem důlek. Pokud se vrátí rychle zpět, těsto potřebuje dále kynout. Pokud důlek v těstě zůstane, těsto nakynulo a vy se můžete pustit do pečení!
A vás práce s kynutým těstem začala bavit (stejně jako mě), pak si musíte upéct také tyto Kynuté buchty, které zvládne každý nebo Vánočku!
Velikonoční mazanec
Pomůcky
- 1 kuchyňský robot
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 350 g hladké mouky (+ 1 lžíce navíc)
- 80 g cukru krupice (+ 1 lžíce navíc)
- 1/4 lžičky soli
- 20 g čerstvého droždí (nebo 7g sušeného droždí)
- 180 ml vlažného mléka (+ 3 lžíce navíc)
- 3 vaječné žloužky
- 100 g rozpuštěného másla (lehce vychladlého)
- kůra z 1/2 citronu
Na dokončení
- 100 g rozinek namočených v rumu (lze vynechat)
- 1 hrst plátků mandlí
- 1 vejce
Postup
- Nejprve si připravte kvásek. V malé misce smíchejte rozdrobené droždí, 3 lžíce mléka, 1 lžíci hladké mouky a 1 lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Na teplém místě to trvá cca 10 minut.
- Pokud máte kuchyňského robota, nasaďte na něj hnětací hák a do velké mísy si prosejte hladkou mouku, přidejte citronovou kůru, sůl a krupicový cukr a promíchejte.
- Do suchých ingrediencí přidejte také žloutky, máslo, vlažné mléko a vzešlý kvásek a začněte vypracovávat hladké těsto. Pokud těsto vypracováváte robotem, hněťte asi 15–20 minut. Občas robot zastavte a pomocí silikonové stěrky seškrábněte těsto ze stěn mísy. Výsledné těsto by mělo být krásně hladké, pružné a nelepivé.
- Pokud máte rádi mazanec s rozinkami, cca po 5 minutách hnětení přidejte okapané rozinky do těsta.
- Hotové těsto vložte do čisté mísy, lehce ho poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi dvě hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Z vykynutého těsta utvořte bochánek a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Znovu přikryjte a nechte dalších 30 minut kynout. Během tohoto kynutí si předehřejte troubu na 220℃.
- 1 vejce si vidličkou rozšlehejte a potřete jím vykynutý mazanec. Mazanec posypte plátky mandlí a dejte péct do předehřáté trouby. Při teplotě 220℃ pečte 8 minut, poté teplotu snižte na 160℃ a pečte dalších 25-30 minut.
- Pokud by Vám mazanec chytnul moc zlatavou barvu, přikryjte jej z vrchu alobalem, aby se vám nepřipálil a dopékejte ho přikrytý.
- Před vytažením mazance proveďte test špejlí. Pokud špejli z mazance vytáhnete suchou, mazanec je upečený a můžete ho z trouby vyndat. Hotový mazanec nechte zcela vychladnout na mřížce.
- Před podáváním můžete mazanec ještě navíc poprášit moučkovým cukrem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.