Těstovinový salát bez majonézy

Rating: 5.00
(1)
Autor: Anička
24. 6. 2024

Věřte mi, že tenhle salát má všechno, co by každý salát měl mít. Dokonalá struktura, hned několik vrstev chuti a spoustu bylinek, díky čemuž salát působí svěže, lehce a je dokonalou přílohou na letní grilování. Proto ať už patříte mezi fanoušky těstovinových salátů nebo jste v jejich přípravě nováčkem, tento recept si určitě přidejte na seznam.

Ani tentokrát vás totiž nezklamu a mám pro vás naprosto dokonalý těstovinový salát, jehož příprava je neuvěřitelně jednoduchá. A nebudete k němu potřebovat jedinou lžíci majonézy.

Jak udělat zálivku na těstovinový salát?

Zálivka na těstovinový salát je klíčovou složkou, která spojuje všechny ingredience a dodává pokrmu výraznou chuť. Pro náš těstovinový salát začínáme přípravou cibule a česneku. Červenou cibuli nakrájíme na tenké plátky a vložíme do velké mísy. Přidáme nastrouhané stroužky česneku a vymačkáme na směs šťávu z citronu. Tato kombinace dodá základu zálivky svěží a ostrý nádech. Vše dobře promícháme a necháme odležet, aby se chutě propojily.

Další část zálivky připravíme v pánvi. Cherry rajčata rozpůlíme a olivy nakrájíme na plátky, které společně s citronovou kůrou vložíme do velké pánve. Přidáme pepř, chilli vločky a sůl. Nalijeme do pánve olivový olej a na středním plameni necháme směs probublávat 10-12 minut, dokud rajčata nezačnou nezměknou. Rajčatovou směs pak nalijeme na připravenou červenou cibuli, čímž vytvoříme aromatickou a chutnou zálivku, která perfektně doplní náš těstovinový salát.

salát

Co všechno dát do těstovinového salátu?

Těstovinový salát je neskutečně všestranný a můžete si ho přizpůsobit podle svých chutí a aktuálních ingrediencí. Základem jsou samozřejmě těstoviny – použít můžete jakékoliv od klasických penne až po farfalle. Důležité je těstoviny uvařit al dente, aby měly správnou texturu.

K těstovinám můžete přidat různé druhy zeleniny, jako jsou cherry rajčata, papriky, okurky, kukuřice, hrášek nebo třeba v našem případě olivy. Pro extra svěžest je skvělým doplňkem čerstvý špenát, rukola nebo jemně nakrájené bylinky jako bazalka, petržel, kopr nebo máta.

Tento těstovinový salát je nejen osvěžující, ale i chutný pokrm, který se hodí jak na lehký oběd, tak na večeři. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek je naprosto fantastický. Pokud máte rádi saláty, nezapomeňte vyzkoušet také další salátové recepty na blogu. Například tento Quinoa salát s okurkou a fetou nebo velice populární Salát z mačkaných brambor, který bude hvězdou každé letní grilovačky.

Těstovinový salát bez majonézy

5 from 1 vote
Věřte mi, že tenhle salát má všechno, co by každý salát měl mít. Dokonalá struktura, hned několik vrstev chuti a spoustu bylinek, díky čemuž salát působí svěže, lehce a je dokonalou přílohou na letní grilování.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 15 minut
Doba Vaření 15 minut
Celkový čas 30 minut

Pomůcky

  • 1 větší pánev
  • 1 hrnec na těstoviny

Ingredience
  

  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 300 g cherry rajčat
  • 20-25 vypeckovaných černých oliv
  • 1 lžička růžového pepře (můžete nahradit 1/2 lžičkou mletého černého pepře)
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 80 ml olivového oleje
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 240 g nevařených těstovin
  • 2 hrsti čerstvých bylinek (petržel, kopr, máta, bazalka)
  • 100 g feta sýru
  • sůl na dochucení

Postup
 

  • Pomocí škrabky na brambory si nastrouhejte citronovou kúru na větší kousky.
  • Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky a vložte do velké mísy. Přidejte nastrouhané stroužky česneku a vymačkejte na směs šťávu z citronu. Vše dobře promíchejte a odložte stranou.
  • Cherry rajčata rozpulte a olivy nakrájejte na plátky. Obě ingredience vložte do velké pánve spolu s citronovou kůrou. Přidejte pepř, chilli vločky a půl lžičky soli. Nalijte do pánve také olivový olej.
  • Olej přiveďte k varu a pak nechte směs na mírném plameni probublávat 10-12 minut. Občas promíchejte.
  • Přiveďte k varu cca 3 litry vody. Osolte vodu dvěma lžičkami soli a přidejte těstoviny. Těstoviny vařte dle návodu na obalu tak, aby byly al dente. Poté je slijte a ihned propláchněte studenou vodou. Odložte stranou.
  • Rajčatovou směs přímo z pánve nalijte na připravenou červenou cibuli a dobře promíchejte. Těstoviny vsypte do větší salátové mísy, zalijte rajčatovou směsí a promíchejte, aby se všechny těstoviny směsí dobře obalily.
  • Přidejte nasekané bylinky, rozdrobenou fetu a nahrubo nasekaný špenát. Znovu promíchejte a podávejte ideálně vychlazené.
Kalorie: 532kcal
Chod: Hlavní chod, Saláty
Kuchyně: Americká, Středomořská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Léto, příloha, Rychlé, Salát, Snadné, Těstoviny

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Zapojte se do diskuse

  1. Petra says:

    5 stars
    Zkoušela jsem a skutečně vynikající! Doplnila jsem ještě sumahem.

    1. Moc děkuju! :)) A sumac je skvělý tip!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close