Syrniki: nadýchané tvarohové placičky

Rating: 5.00
(1)
Autor: Anička
2. 7. 2024

Syrniki jsou tradiční tvarohové lívanečky, které si získaly srdce mnoha milovníků sladkých snídaní a dezertů po celém světě, včetně toho mého. Připravují se z tvarohu, mouky, vajec a trochy cukru, což jim dodává jedinečnou texturu a lahodnou chuť. Navíc se jedná o snadno dostupné ingredience, které ze syrniků dělají perfektní skromné jídlo.

Nejčastěji se podávají se zakysanou smetanou, čerstvým ovocem nebo sladkými sirupy, což z nich činí všestranný pokrm vhodný na snídani, svačinu nebo lehký dezert. Já je mám nejradši s řeckým jogurtem a borůvkami. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá, takže si je můžete vychutnat kdykoliv budete mít chuť na něco sladkého a domácího.

syrniki

Co jsou syrniki?

Syrniki jsou tradiční východoevropské tvarohové lívanečky, oblíbené především v Rusku, Ukrajině a Bělorusku. Nejčastěji se připravují z tvarohu, který jim dodává jemnou a vláčnou konzistenci. Tvaroh ale můžete nahradit také ricottou. Syrniki bývají lehce slazené a jsou neuvěřitelně variabilní.

Do těsta můžete přidat různé ingredience jako jsou rozinky, vanilka nebo citronová kůra. Obvykle se smaží na pánvi dozlatova, čímž získávají křupavý povrch a měkký, krémový střed. Často se podávají s medem, zakysanou smetanou, ovocem nebo džemem, což z nich činí ideální snídani, brunch nebo dezert. Jsou jednoduché na přípravu a jejich chuť vás přenese do srdce východoevropské kulinářské tradice.

syrniki

Syrniky: nadýchané tvarohové placičky

5 from 1 vote
Syrniky jsou tradiční ruské tvarohové lívanečky, které si získaly srdce mnoha milovníků sladkých snídaní a dezertů po celém světě. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá, takže si je můžete připravit kdykoliv dostanete chuť na něco sladkého.
Porce 12 placiček
Doba Přípravy 5 minut
Doba Vaření 10 minut
Celkový čas 15 minut

Pomůcky

  • 1 pánev na smažení
  • 1 větší mísa

Ingredience
  

  • 500 g tučného tvarohu v alobalu
  • 2 vejce (velikost M)
  • 70 g polohrubé mouky (+ navíc na obalení)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1/4 citronu
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • máslo/ghí nebo olej na smažení
  • řecký jogurt k podávání
  • čerstvé ovoce

Postup
 

  • Tvaroh, mouku, vejce, cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru a sůl dejte do velké mísy a pomocí vidličky nebo rukama důkladně promíchejte, aby vám vznikla kompaktní hmota, která nebude příliš lepit.
  • Do menší misky si nasypte trochu polohrubé mouky. Z těsta vytvořte 12 stejných kuliček. Každou kuličku vytvarujte do menší placičky vysoké cca 1cm a z obou stran jí lehce obalte v mouce.
  • Rozpalte si pánev na střední plamen a nechte na ní rozpustit 1-2 lžíce másla, ghí nebo oleje. Placičky opékejte z obou stran dozlatova, cca 2-3 minuty z každé strany.
  • Syrniky podávejte s řeckým jogurtem, čerstvým ovocem, kompotem nebo třeba zakápnuté javorovým sirupem nebo medem.
Kalorie: 88kcal
Chod: Dezerty a moučníky, Snídaně a brunch
Kuchyně: Ukrajinská
Klíčové slovo: Rychlé, Sladké, Snadné, Snídaně, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Zapojte se do diskuse

  1. 5 stars
    tak tohle určitě musím zkusit!! začala jsem sledovat před pár dny tvůj IG a blog a už mám pár tvých receptů uložených, jen tak dál, těším se na další recepty 🙂

    1. To vážně moc ráda slyším a doufám, že budou chutnat! Jak syrniki, tak i ostatní recepty 🙂

  2. Sandra says:

    Výborný, výborný, výborný.
    Právě jsem si rozšířila repertoár snídaní a děkuji za tip náhrady tvarohu za ricottu. Už jsem nevěděla, co s ní (měla jsem obří zásoby) a takhle jsem jí krásně zpracovala. Super recept 👏👏👏

    1. Moooc děkuju!! :))))

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close