Syrniki jsou tradiční tvarohové lívanečky, které si získaly srdce mnoha milovníků sladkých snídaní a dezertů po celém světě, včetně toho mého. Připravují se z tvarohu, mouky, vajec a trochy cukru, což jim dodává jedinečnou texturu a lahodnou chuť. Navíc se jedná o snadno dostupné ingredience, které ze syrniků dělají perfektní skromné jídlo.
Nejčastěji se podávají se zakysanou smetanou, čerstvým ovocem nebo sladkými sirupy, což z nich činí všestranný pokrm vhodný na snídani, svačinu nebo lehký dezert. Já je mám nejradši s řeckým jogurtem a borůvkami. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá, takže si je můžete vychutnat kdykoliv budete mít chuť na něco sladkého a domácího.
Co jsou syrniki?
Syrniki jsou tradiční východoevropské tvarohové lívanečky, oblíbené především v Rusku, Ukrajině a Bělorusku. Nejčastěji se připravují z tvarohu, který jim dodává jemnou a vláčnou konzistenci. Tvaroh ale můžete nahradit také ricottou. Syrniki bývají lehce slazené a jsou neuvěřitelně variabilní.
Do těsta můžete přidat různé ingredience jako jsou rozinky, vanilka nebo citronová kůra. Obvykle se smaží na pánvi dozlatova, čímž získávají křupavý povrch a měkký, krémový střed. Často se podávají s medem, zakysanou smetanou, ovocem nebo džemem, což z nich činí ideální snídani, brunch nebo dezert. Jsou jednoduché na přípravu a jejich chuť vás přenese do srdce východoevropské kulinářské tradice.
Syrniky: nadýchané tvarohové placičky
Pomůcky
- 1 pánev na smažení
- 1 větší mísa
Ingredience
- 500 g tučného tvarohu v alobalu
- 2 vejce (velikost M)
- 70 g polohrubé mouky (+ navíc na obalení)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kůra z 1/4 citronu
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- máslo/ghí nebo olej na smažení
- řecký jogurt k podávání
- čerstvé ovoce
Postup
- Tvaroh, mouku, vejce, cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru a sůl dejte do velké mísy a pomocí vidličky nebo rukama důkladně promíchejte, aby vám vznikla kompaktní hmota, která nebude příliš lepit.
- Do menší misky si nasypte trochu polohrubé mouky. Z těsta vytvořte 12 stejných kuliček. Každou kuličku vytvarujte do menší placičky vysoké cca 1cm a z obou stran jí lehce obalte v mouce.
- Rozpalte si pánev na střední plamen a nechte na ní rozpustit 1-2 lžíce másla, ghí nebo oleje. Placičky opékejte z obou stran dozlatova, cca 2-3 minuty z každé strany.
- Syrniky podávejte s řeckým jogurtem, čerstvým ovocem, kompotem nebo třeba zakápnuté javorovým sirupem nebo medem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
tak tohle určitě musím zkusit!! začala jsem sledovat před pár dny tvůj IG a blog a už mám pár tvých receptů uložených, jen tak dál, těším se na další recepty 🙂
To vážně moc ráda slyším a doufám, že budou chutnat! Jak syrniki, tak i ostatní recepty 🙂
Výborný, výborný, výborný.
Právě jsem si rozšířila repertoár snídaní a děkuji za tip náhrady tvarohu za ricottu. Už jsem nevěděla, co s ní (měla jsem obří zásoby) a takhle jsem jí krásně zpracovala. Super recept 👏👏👏
Moooc děkuju!! :))))