Začněte den správně s těmito snídaňovými muffiny, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. Obsahují samé zdravé ingredience a jejich chuť připomíná kombinaci jablečného koláče, kořeněného perníku a šťavnatého mrkvového dortu.
Muffiny byly jedny z prvních receptů, které jsem jako malá doma zkoušela úplně sama. Tehdy to ještě byly muffiny „z krabičky“ od Dr.Oetkera, kde jste jen smíchali už hotovou směs s pár dalšími ingrediencemi – žádná velká věda. Ale ono ani dnes ty muffiny nepeču moc jinak. Né že bych kupovala instantní směsi, ale upéct si domácí muffiny je vlastně vážně hračka.
Dlouho jsem ale ten správný recept, aby byly muffiny krásně šťavnaté, plné chuti a měli tu krásnou velkou „čepici“ jako všechny ty muffiny z pekáren. Stačí se držet pár základních rad, které vám v tomto článku nasdílím, a nakonec stejně jako já zjistíte, že upéct si doma muffin jako z té nejlepší pekárny není vůbec těžké.
A jsou tyto muffiny zdravé?
Mohli bychom strávit hodiny debatou nad tím, co je zdravé a co není. Tenhle pojem je strasně relativní a já nerada rozlišuju potraviny na zdravé a nezdravé. Ale ano, můžeme tedy tento recept považovat za tu zdravější alternativu. Muffiny sice obsahují mouku, trochu oleje a rafinovaného cukru, ale také další skvělé ingredience, jako je čerstvé ovoce a zelenina, ovocné pyré, med a celozrnná mouka. Za mě dokonalý balanc!
Tipy, jak si doma upéct ty nejlepší muffiny
- Nepřehánějte to s mícháním. Nejdůležitějším pravidlem při pečení muffinů je, že se nesmí příliš míchat. Místo toho je třeba ingredience pouze rychle spojit. Odolejte pokušení míchat nebo šlehat těsto, dokud není hladké a bez hrudek. Naopak! Vy chcete, aby výsledná směs byla hustá a klidně s trochu hrudkami.
- Ovoce a ořechy až nakonec! Zatímco koření by se mělo přidávat se všemi ostatními suchými přísadami, ovoce a ořechy by se měly přidávat jako poslední. Po jejich přidání těsto ještě jednou lehce promíchejte, aby se spojilo.
- Plnění. Aby měly muffiny prostor, naplňte vždy každý druhý ve formě. Když naplníte všech 12 muffinů (počítám se standardní formou na muffiny), muffiny pak v troubě nemají prostor „se nadechnout“. Naplňte formu vždy ob jeden muffin a sami uvidíte ten rozdíl.
- Množství těsta. Možná jste zvyklí plnit muffiny klasicky do 3/4 formy. Pokud však chcete velké a vysoké muffiny, na tohle pravidlo zapomeňte. Dejte do formy tolik těsta, kolik se bude vejít a klidně ji naplňte až po okraj. Nemusíte se toho bát.
- Pečení. Prvních 5 minut pečte muffiny při teplotě 230 °C, poté na zbytek doby pečení snižte teplotu na standardních 180 °C. Tato metoda urychlí reakci kypřicích látek v těstě a vy se díky tomu můžete těšit s nádherně vysokých muffinů.
No a pokud byste měli sladkého už plné zuby, můžete si kromě těchto sladkých muffinů doma připravit také anglické muffiny na slano s vejcem a slaninou jako z Mekáče. Recept mám TADY.
Snídaňové muffiny
Pomůcky
- 2 Velké mísy
- 1 forma na muffiny
Ingredience
- 260 g celozrnné mouky (lze nahradit obyčejnou hladkou)
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky soli
- 3 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 85 g medu
- 80 ml rostlinného oleje
- 130 g jablečného nebo jiného ovocného pyré
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g mrkve (nastrouhané)
- 140 g jablek (nastrouhané)
- 75 g rozinek
- 65 g nasekaných ořechů (vlašské, pekanové, mandle, kešu..)
- 80 ml pomerančového džusu
Postup
- Troubu si předehřejte na 220°C a v jedné větší míse si smíchejte všechny suché ingredience a dejte stranou.
- Poté si do velké mísy dejte cukr, vejce, med, olej, pomerančový džus, ovocné pyré a vanilkový extrakt a vše společně důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Do mokrých ingrediencí poté po částech vmíchejte suché ingredience. Vždy přidejte další část až poté, co tu předchozí pořádně vmícháte do muffinového těsta.
- Jakmile máte těsto hezky propojené, přidejte do něj také nastrouhanou mrkev, jablka, rozinky a nahrubo nasekané ořechy. Pomocí kuchyňské stěrky už jen rychle zapracujte do těsta, které si poté rovnoměrně rozdělte do formy na muffiny.
- Muffiny vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 5 minut. Po 5 minutách snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 17-18 minut. Doba pečení je odvislá od velikosti muffinů.
- Upečené muffiny vyndejte z trouby, nechte ještě 2-3 minuty chladnout ve formě a poté je přendejte na mřížku, kde je nechte zcela vychladnout. Dobrou chuť!
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.