Zapomeňte na obyčejný sendvič a připravte si Sloppy Joe. Klasický americký pokrm, který promění obyčejné mleté hovězí maso na něco neuvěřitelně dobrého a chutného. Recept je snadný na přípravu a nepochybuji o tom, že si ho oblíbí nejen děti, ale i dospělí. Že jste o tomto sandviči ještě neslyšeli? Pak se připravte na pikantní, sladkou hovězí směs plnou umami chuti, to vše zabalené do měkké burger bulky (recept na domácÍ bulky ZDE), která se vám bude doslova rozplývat v ústech.
Že vám Sloppy Joe nic neříká?
Příběh Sloppy Joe začíná v raných 20. letech 20. století v USA, kde se tento pokrm zrodil jako skvělý způsob, jak vydatně a chutně nakrmit rodinu za použití dostupných ingrediencí. Ačkoliv existuje několik teorií o tom, kdo a kde přesně vytvořil první Sloppy Joe. Jednen z nejpopulárnějších příběhů vede do Sioux City, Iowa, kde se měl kuchař jménem Joe rozhodnout smíchat mleté hovězí maso s rajčatovou omáčkou, čímž vznikl tento nezapomenutelný sendvič.
Zajímavostí je, že Sloppy Joe má různé názvy a variace po celém světě. Na Kubě si můžete vychutnat podobný pokrm známý jako „ropa vieja“, který obsahuje pomalu vařené trhané hovězí maso. Ve Venezuele byste našli „pabellón criollo“, jehož koncept je podobný, ale s unikátním místním twistem.
Tento pokrm dokazuje, že skvělé jídlo nemusí být složité ani drahé. S jeho jednoduchostí, dostupností ingrediencí a rychlostí přípravy Sloppy Joe oslavuje kreativitu v kuchyni. Jeho historie a evoluce reflektují kulturní směs, která je tak typická pro americkou společnost a jejich kuchyni.
Jak sendvič servírovat?
Sloppy Joe je jednoduchý, ale všestranný pokrm, který může být servírován hned několika způsoby. Tradičně se podává mezi dvěma půlkami měkké bulky, ale proč se omezovat jen na tuto variantu? Chutnou masovou směs můžete podávat třeba na opečeném chlebu nebo toustu. Lžíci Sloppy Joe směsi můžete naservírovat také třeba v kukuřičných nebo pšeničných tortillách jako americkou variantu taco. Pro „low-carb“ nebo bezlepkovou variantu podávejte masovou směs s batátovým pyré, domácími hranolkami nebo rýží.
Variace a modifikace receptu
- Vegetariánská a veganská verze: Nahraďte mleté hovězí maso vařenou čočkou, tempehem nebo nastrouhaným tofu.
- Různé typy masa: Kromě tradičního hovězího můžete použít mleté kuřecí, krůtí nebo dokonce jehněčí maso.
- Pikantní twist: Pro milovníky ostrého jídla přidejte do směsi trochu čerstvých nebo sušených chilli papriček, jalapeňos nebo lžíci srirachy.
Tak co, dostali jste chuť na skvělý americký sendvič? Pusťte se do vaření, buďte kreativní a nebojte se experimentovat.
Americký Sloppy Joe
Pomůcky
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 6 hamburgerových bulek
- 1 lžíce olivového oleje
- 400 g mletého hovězího
- 1 velká cibule (nadrobno nakrájená)
- 50 g slaniny (nakrájené na kostičky)
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1 lžička drceného česneku
- 1 lžíce cukru (ideální je třtinový, ale můžete použít i klasický bílý)
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 1/2 lžičky plnotučné hořčice
- 1 lžíce Worcestershire omáčky
- 100 g čedaru (bloček)
- sůl a pepř na dochucení
Na dokončení
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- hrst čerstvě nasekané petrželky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Na pánvi na oleji osmahněte nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou bílou cibuli. Smažte, dokud cibule nezesklovatí a slanina nezezlátne. Poté do pánve přidejte mleté hovězí maso, lehce maso osolte a opepřete. Opékejte dokud maso nezhnědne.
- Do pánve nasypte uzenou papriku, mletý kmín, chilli vločky a česnekový prášek. Dobře promíchejte, aby se chutě propojily. Přidejte kečup, rajčatový protlak, hořčici a worcesterskou omáčku a lžíci cukru. Promíchejte a dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Směs nechte asi 10 minut dusit, aby se chutě spojily. V případě potřeby lehce podlijte vodou. Housky na hamburgery rozkrojte napůl a lehce je nasucho na pánvi opečte. Bloček čedaru si nastrouhejte.
- Na spodní část housky dejte cca lžíci pikantní hovězí směsi. Hovězí směs posypte nastrouhaným sýrem a přikryjte druhou částí housky.
- Rozpuštěné máslo smíchejte s nasekanou čerstvou petrželkou a směsí potřete vrchní část housek. Housky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě dokud se sýr nerozpustí a housky napovrchu nezezlátnou – cca 5-7 minut. Dobrou chuť!
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.