Salát z mačkaných brambor

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
21. 6. 2024

Salát z mačkaných brambor se zálivkou podobnou tzatziki kombinuje křehké brambory s krémovou zálivkou. Tento salát je ideální volbou pro letní obědy, pikniky nebo jako lehká příloha ke grilování. Základ tvoří mačkané brambory, které dodávají salátu příjemnou texturu, zatímco zálivka na bázi jogurtu, okurky a čerstvých bylinek přináší osvěžující a lehce pikantní chuť.

Tento salát je nejen chutný, ale také neuvěřitelně univerzální. Můžete ho podávat samotný jako lehké hlavní jídlo během horkých letních dní. Nebo třeba jako přílohu k masu či rybám. Zálivka podobná tzatziki dodává salátu svěžest a lehkost, což z něj činí ideální volbu pro teplé dny, kdy máte chuť na něco lehkého a přitom sytého. Tento salát si zamilujete nejen pro jeho jednoduchost, ale také pro jeho osvěžující a lahodný charakter.

brambor

Jaké brambory na salát zvolit?

Výběr správných brambor je v tomto případě opravdu důležitý. Brambory tvoří základní ingredienci salátu a jeho chuť se tak od nich bude odvíjet. Osobně vždy dávám přednost bramborám, které jsou menší a pevnější. Ideálně s tenkou slupkou jako právě grenaille. Brambory si po uvaření zachovávají tvar a nerozpadají se. Pokud byste chtěli sáhnout po klasických bramborách, pak mezi mé oblíbené patří například odrůdy jako Charlotte nebo Yukon Gold.

Z vlastní zkušenosti vím, že tyto druhy brambor krásně absorbují chuť zálivky a přitom zůstávají pevné a příliš se nerozpadají. Vyhýbám se naopak všem moučnatým odrůdám, protože mají tendenci se při vaření rozpadat a salát je pak sám o sobě spíš kašovitý.

brambor

Salát z mačkaných brambor

Pokud milujete brambory a zálivky na způsob tzatziki, pak si tenhle salát zamilujete na první ochutnání.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 10 minut
Doba Vaření 1 hod 10 minut
Celkový čas 1 hod 20 minut

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 velká salátová mísa

Ingredience
  

  • 750 g brambor grenaille
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • 6 plátků slaniny

Na zálivku

  • 150 g řeckého jogurtu
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 menší citron
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1 hrst čerstvě nasekaného kopru
  • 1 hrst čerstvě nasekané petrželky
  • 1 okurka
  • sůl a pepř na dochucení

Postup
 

  • Troubu předehřejte na 225°C a plech vyložte pečicím papírem. Mezitím si připravte brambory. Přidejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte, dokud nezměknou.
  • Slaninu opečte na pánvi do křupava, nechte zcela vychladnout a poté ji nakrájejte na menší kousky.
  • Po uvaření brambory slijte, nechte trochu vychladnout a poté je důkladně osušte papírovou utěrkou.
  • Přeneste je na plech a hřbetem sklenice nebo odměrky je zploštěte. Pokapejte je olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte 35 až 45 minut dozlatova a dokřupava.
  • Zatímco jsou brambory v troubě, připravte si zálivku. Ve velké míse smíchejte řecký jogurt, majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, šťávu i kúru z citronu, ocet, kopr, petrželku, sůl a pepř.
  • Okurku zbavte semínek a nakrájejte si jí na kostičky. Poté ji vmíchejte do salátové zálivky. Do zálivky nyní přidejte také nakrájenou slaninu.
  • Křupavé upečené brambory nechte trochu vychladnout a poté je smíchejte se zálivkou. Salát můžete podávat hned, nebo pokud máte čas, nechte ho ještě 30 minut až hodinu odležet v lednici.
Kalorie: 447kcal
Chod: Saláty
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez lepku, Léto, Salát, Snadné, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close