Rychlé kokosové kari s rýží

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
3. 4. 2024

Tento recept na červené kokosové kari je takový můj malý zázrak. Příprava celého jídla nezabere mnoho času, což je ideální pro ty z nás, kteří si chtějí pochutnat na něčem výjimečném, ale nechtějí strávit celý den v kuchyni. S tímto receptem si můžete vychutnat kus exotiky pohodlně u sebe doma, aniž byste museli opustit svou kuchyň.

Výběr správné kari pasty je klíčový a já mám tu svou oblíbenou, která dokáže proměnit obyčejné suroviny v exotický pokrm plný bohatých chutí. Přidáním kokosového mléka získá kari krémovou konzistenci a jemně sladkou chuť, která perfektně harmonizuje s pikantností kari pasty. Každá lžíce tohoto kari je jako objevování nových dimenzí chutí, které si zamilujete. Nejraději mám toto kari s klasickou basmati rýží, ale kreativitě se samozřejmě meze nekladou. Můžete ho vyzkoušet třeba s rýžovými nebo udon nudlemi.

kari recept

Co když je kari moc pálivé? Nebo naopak mdlé?

Použití různých značek thajské kari pasty může vést ke značně rozdílným výsledkům. Co tedy dělat, když připravíte kari a je mdlé nebo naopak příliš ostré? Mám pro vás pár tipů, jak to napravit!

Pokud jste kari uvařili a je příliš ostré, jediný způsob, jak to napravit, je zředit ho větším množstvím tekutiny. Do hrnce přidejte kari omáčku, do omáčky přidávejte další kokosové mléko a postupně kari pomocí kokosového mléka zjemníte. Příště pak zkuste sáhnout po jiné značce kari pasty, která bude jemnější a její chuť vám bude více sedět.

Pokud je naopak kari bez chuti a mdlé, máte mnohem více možností, jak to napravit. Vezměte více kari pasty, kterou jste na přípravu použili a 2 minuty ji smažte na trošce oleje, aby se uvolnila všechna aromata. Pak do nové pasty nalijte většinu kari omáčky ze starého kari a nechte ji ještě 5 minut povařit. Pokud by to stále nebylo ono, přidejte špetku cukru a lžíci rybí omáčky, díky kterým se chutě z kari pasty ještě více uvolní.

Tak co na to říkáte, necháte se inspirovat a vyzkoušíte si připravit toto božské červené kokosové kari? Ujišťuji vás, že příprava je neuvěřitelně jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to. Proměňte váš běžný večer v exotickou hostinu, která oslní nejen vaše chuťové pohárky. A kdo ví, třeba se toto kari stane vaším novým oblíbeným receptem.

kari recept

Kokosové kari s kuřecím masem a rýží

Kokosové kari s kuřecím masem je skvělá jednoduchá večeře, kterou si můžete připravit během 20 minut. Pokud tedy nemáte času nazbyt, je pro vás tento recept ideální volbou.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 10 minut
Doba Vaření 15 minut
Celkový čas 25 minut

Pomůcky

  • 1 pánev
  • 1 hluboký hrnec
  • 1 větší mísa

Ingredience
  

  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 500 g kuřecích horních stehen (bez kosti a kůže)
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 limeta
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • vařená rýže k podávání

Postup
 

  • Pokud nemáte uvařenou rýži, dejte si ji vařit než se pustíte do dalšího kroku. V poměru 2:1 si dejte do hrnce 2 díly vody na 1 díl rýže a přiveďte k varu. Jakmile se rýže začne vařit, osolte ji, přiklopte a snižte plamen na minimum. Nechte přikryté dokud se nevyvaří všechna voda, poté odstavte z plotny a nechte rýží 10 minut dojít.
  • Do větší mísy dejte kuřecí horní stehna a smíchejte je s ústřicovou omáčkou, prolisovanými 2 stroužky česneku, solí a pepřem a odložte stranou.
  • Na omáčku si připravte hlubší hrnec, do kterého dejte 2 lžíce ztuhlé části kokosového mléka a nastrouhaný zázvor. Přiveďte směs k varu a nechte cca 30 sekund probublávat.
  • Poté do směsi přidejte také kari pastu a dobře promíchejte. Směs za stálého míchání vařte další 2-3 minuty.
  • Do hrnce přilijte kuřecí vývar, zbývající kokosové mléko a šťávu z celé limety. Promíchejte a vařte cca 8-10 minut.
  • Mezitím, co se vám vaří omáčka, si orestujte naložené kuřecí maso. Na pánvi si rozpalte lžíci sezamového oleje, vložte kuřecí maso a opékejte dozlatova cca 4 minuty z každé strany.
  • Do hlubších misek pak rozdělte uvařenou rýži, zalijte kari omáčkou a na vrch položte orestované kuřecí maso nakrájené na plátky. Podávejte s čerstvým koriandrem, chilli papričkou a posypané sezamovými semínky.
Kalorie: 467kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: Bez lepku, Kuřecí, Mealprep, Rychlé, Snadné, Zdravé, Zima

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close