Rumové kuličky jsou pro mnohé synonymem vánočních svátků a nepečeného cukroví (hned po vosích hnízdech). Jejich příprava je jednoduchá, a přesto dokážou vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo po nich sáhne. Jsou proto skvělým doplňkem ke štědrovečernímu stolu a vytvářejí nezapomenutelné vzpomínky při jejich přípravě, do které můžete zapojit celou rodinu.
V tomto článku vám ukážu, jak si tyto tradiční rumové kuličky připravit doma. Nejenže se dozvíte, jak zachovat klasickou chuť a texturu, kterou všichni známe a milujeme. Ale také se podělím o několik tipů a triků, jak je oživit novými přísadami nebo jak je upravit pro nealkoholickou variantu. Vánoce jsou časem pohody, radosti a sdílení, a co by mohlo být lepšího než sdílet radost z pečení a mlsání těchto dokonalých nepečených kuliček?
Na co si dát při přípravě pozor?
Při přípravě rumových kuliček je důležité dbát na zachování jejich klasické textury a chuti, která je tak milovaná a očekávaná. Klíčem k dokonalým rumovým kuličkám je použití kvalitních surovin a správný poměr ingrediencí. Začínáme s kvalitními, dobře vyschlými piškoty, které jsou pevné a schopné absorbovat tekutiny.
Dále je důležité najít správnou rovnováhu mezi kávou, rumem a rozpuštěnou čokoládou. Příliš mnoho tekutiny může směs rozmočit, a proto je dobré mít po ruce trochu rozemletých piškotů navíc pro případ, že by bylo třeba směs zahustit. Kvalitní rum a tmavá čokoláda jsou zárukou intenzivní chuti, zatímco správně rozpuštěné máslo, lehce vychladlé před přidáním do směsi, zabezpečí, že se ostatní ingredience nepřevaří.
A čím můžete rumové kuličky ozvláštnit?
U receptu na rumové kuličky můžete experimentovat s různými přísadami. Přidání mletých ořechů, jako jsou vlašské ořechy, lískové ořechy nebo mandle, přinese novou chuť a texturu. Aromatické koření jako skořice, kardamom nebo vanilka dodají kuličkám zvláštní vůni a chuť, zatímco jemně nastrouhaná kůra z pomeranče nebo citronu může receptu dodat svěží nádech.
Pro ty, kteří preferují bezalkoholickou variantu, může být rum nahrazen rumovým aroma nebo se může použít pouze káva a čokoláda. A nebojte se experimentovat s různými druhy čokolády, jako je bílá nebo mléčná, pro rozmanitější chuťový profil.
Pokud byste si chtěli připravit i další cukroví dle mých receptů, určitě vyzkoušejte recept na tohle skvělé linecké, na vanilkové rohlíčky a nebo právě vosí hnízda!
Rumové kuličky
Pomůcky
- 1 velká mísa
- 1 kuchyňský mixér
Ingredience
- 480 g dětských piškotů (odpovídá to 2 klasickým sáčkům)
- 500 g rozinek
- 2 lžíce mleté kávy
- 100 ml rumu
- 150 g čokolády
- 125 g másla (rozpuštěné)
- kokos na obalení
Postup
- Nejprve si uvařte silnou kávu. Mletou kávu dejte do hrnce společně s cca 200ml vody. Přiveďte k varu a vařte 2-3 minuty. Uvařenou kávu dejte stranou a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Čokoládu nalámejte do misky, kterou postavte nad hrnec s horkou vodou. Dno misky by se vody nemělo dotýkat. Pomocí páry nechte čokoládu postupně rozpustit do hladka.
- Piškoty si rozmixujte společně s rozinkami a rozpuštěným máslem.
- Pote si rozmixovanou směs z piškotů přendejte do velké mísy, přidejte rum, rozpuštěnou čokoládu a cca 15 lžic uvařené kávy. Důkladně vše promíchejte a odložte na 2-4 hodiny, ideálně však přes noc, do lednice.
- Vychladlou směs nechte trochu povolit při pokojové teplotě a tvarujte z ní malé kuličky. Kuličky pak obalujte ve strouhaném kokosu.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.