Rajčatové gnocchi s burratou jsou dokonalým příkladem toho, jak z pár základních ingrediencí můžete vytvořit naprosto dokonalé a chutné jídlo.
Tento recept vznikl vlastně úplně nevinně. Potřebovala jsem spotřebovat zbytky ingrediencí v lednici a nechtělo se mi běžet do krámu pro něco speciálního. Navíc letní sezóna rajčat naprosto nahrává tomu je v kuchyni co nejvíce využít. No a nakonec to, co začalo jako rychlý nápad na večeři, se rychle stalo jedním z mých oblíbených receptů.
Je to jedno z těch jídel, které vás přenesou do slunné Itálie, aniž byste museli opustit svou kuchyň. Při každém soustu cítíte, jak se různé chutě dokonale propojují a přinášejí pocit pohody a spokojenosti. A teď si představte, že na závěr tohoto již tak chutného jídla přidáte čerstvou, krémovou burratu. Když ji rozkrojíte, její měkký vnitřek se krásně spojí s teplými noky a rajčatovou omáčkou, čímž vytvoří neodolatelně krémovou kombinaci.
Noky nebo Gnocchi?
Noky a gnocchi jsou dva názvy pro v podstatě stejný druh jídla – malé, měkké knedlíčky vyrobené z bramborového těsta. Rozdíl mezi těmito termíny spočívá pouze v jazyce a původu než v samotném pokrmu. „Gnocchi“ je italský termín, který se používá v mezinárodní gastronomii, zatímco „noky“ je český ekvivalent, který se více vžil v české kuchyni. Oba názvy však odkazují na stejný základní pokrm, který může být servírován s různými omáčkami, sýry nebo jako příloha k masu.
U slova gnocchi ale pozor na výslovnost! Výslovnost slova „gnocchi“ může být pro někoho zpočátku matoucí. Vychází z italského jazyka, kde se vyslovuje jinak než v češtině. Správná výslovnost je [ňoki], kde první část „gn“ zní jako měkké „ň“. Druhá část „occhi“ se vyslovuje jako „oki“. Celé slovo tedy vyslovíte jako [ňoki]. Pokud se chcete přiblížit autentické italské výslovnosti, je důležité tuto jemnou a měkkou výslovnost dodržet.
Ať už budete říkat noky, gnocchi nebo třeba gnoči, lahodné malé bramborové „knedlíčky“ dostanete na talíř vždy ve stejné podobě. A pokud je milujete jako já, nezůstanete jen u tohoto receptu. Na blogu mám spoustů skvělých a jednoduchých receptů s noky, které stojí za vyzkoušení. A pokud bych měla vybrat jen jeden, určitě vám nesmí uniknout tento – Gnocchi s pestem z jednoho plechu!
Rajčatové gnocchi s burratou
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 500 g gnocchi
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce pesta ze sušených rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 300 g cherry rajčat
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžíce balzamikového octa
- 250 g burraty
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Cibuli si nakrájete nadrobno, stroužky česneku prolisujte a cherry rajčátka si nakrájejte na poloviny.
- Na pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a 2 minuty na něm orestujte gnochci hezky dokřupava. Poté je z pánve vyndejte a dejte stranou.
- Do pánve přidejte druhou lžíci oleje a orestujte nejprve nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule lehce zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek, rajčatový protlak a pesto. Promíchejte a nechte lehce rozvonět, cca 30 vtěřin.
- Do pánve nyní přidejte cherry rajčata a ochuťte oreganem a špetkou soli. Pánev přiklopte a nechte rajčata dusit cca 5 minut, aby hezky změkla. Občas promíchejte.
- Jakmile jsou rajčata měkčí, zlehka je rozmačkejte vařečkou, aby pustily šťávu. Přidejte balzamikový ocet a podle potřeby podlijte trochou vody. Promíchejte, aby se vše hezky spojilo.
- Nakonec do pánve přidejte gnocchi, promíchejte a nechte další 2-3 minuty vařit. Podávejte s čerstvou burratou a nasekanou čerstvou bazalkou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.