Quinoa salát s okurkou a fetou

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
4. 5. 2024

Quinoa je jednou z těch ingrediencí, kterou v salátech miluju. Jako výborný zdroj bílkovin krásně obohacuje každé jídlo, přidává strukturu a vizuální pestrost. Díky těmto vlastnostem je ideální náhradou masa, vajec nebo mléčných výrobků, což z ní dělá perfektní základ pro chutný a osvěžující salát nebo lehký letní oběd.

Pokud byste ale chtěli, skvěle tento salát poslouží také jako příloha ke grilovanému masu. Kombinace quinoy, osvěžující okurky, aromatických bylinek a jednoduché zálivky zvýrazní přirozené chutě všech ingrediencí, což dokazuje, že ty nejlepší recepty jsou často ty nejjednodušší. Až si salát posypete rozdrobenou fetou, zjistíte, že mu už k dokonalosti schází snad jen sklenička dobrého vína či prosecca.

Co je QUINOA?

Quinoa je pseudobilina původem z Jižní Ameriky, která se zařadila mezi oblíbené superpotraviny díky svému vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a esenciálních aminokyselin, které jsou často omezené v jiných rostlinných zdrojích proteinů. Je také bezlepková, a proto je vhodná pro osoby s celiakií nebo jinou formou intolerance na lepek.

Quinoa je také velice oblíbená pro svou všestrannost v kuchyni. Lze ji totiž použít jako náhradu rýže, v salátech, jako přílohu k masu, nebo jako hlavní složku v teplých pokrmech. Díky oříškové chuti a jemné textuře se stala populární ve zdravé kuchyni po celém světě.

quinoa

Jak quinou správně vařit?

Uvařit quinou není nic těžkého. Správný postup vám však zajistí, že bude mít ideální texturu a chuť. Před vařením je důležité quinou důkladně propláchnout pod studenou vodou. Odstraníte tím saponiny, které by jinak mohly způsobit to, že bude quinoa po uvaření nahořklá.

Na jeden díl quinoy obvykle připadají dva díly vody. Pokud chcete, aby byla quinoa ještě chutnější, uvařte ji ve vývaru. Quinou přiveďte v hrnci k varu, lehce osolte a poté snižte teplotu. Snižte plamen a nechte ji asi 15 minut vařit přiklopenou pokličkou, dokud neabsorbuje veškerou vodu. Poté odstavte a nechte quinou asi 5 minut odpočinout.

Nakonec ji promíchejte vidličkou, aby byla nadýchaná a rovnoměrně uvařená. Tento postup zajistí, že bude quinoa měkká a přitom křupavá, vhodná jako příloha, do salátů nebo jako základ různých jídel.

quinoa

Quinoa salát s okurkou a fetou

Připravte si tento lehký salát z quinoy, který je plný bylinek a perfektně osvěžující díky čerstvé okurce. Poslouží jako skvělá večeře nebo příloha ke grilovanému masu.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 5 minut
Doba Vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut

Pomůcky

  • 1 hluboká mísa
  • 1 menší hrnec

Ingredience
  

  • 185 g quinoy
  • 1 velká okurka
  • 1 velká hrst nasekaného kopru
  • 1 hrst nasekané máty
  • 125 g feta sýru

Na dresink

  • 2 stroužky česneku
  • 70 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl na dochucení

Postup
 

  • Nejprve si uvařte quinou. Na 1 šálek quinoy si odměřte 2 šálky vody, lehce osolte a dejte do hrnce, ve kterém budete quinou vařit. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte na mírném plameni do té doby, než se vyvaří veškerá voda a quinoa nezměkne. Trvá to cca 15 minut.
  • Quinou odstavte z plotny a nechte ji ještě 5 minut v hrnci přiklopenou dojít. Poté ji vidličku načechrejte a přendejte do velké mísy, ve které ji necháte vychladnout.
  • Během toho, co vám quinoa chladne, si na plátky nakrájejte okurku a nahrubo nasekejte kopr a mátu. Stroužky česneku prolisujte.
  • Do menší misky si dejte olivový olej, prolisovaný česnek, vinný ocet, citronovou šťávu, promíchejte a odložte stranou.
  • K uvařené quinoe přidejte nakrájenou okurku, kopr a mátu. Přelijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte. Přidejte rozdrobenou fetu a ještě jednou promíchejte.

Poznámky

  • Quinoa. Pokud chcete, aby quinoa byla ještě chutnější, můžete ji ve stejném poměru uvařit v zeleninovém nebo kuřecím vývaru. 
  • Skladování. Pokud byste si chtěli salát připravit na více dní dopředu, quinou uvařte, nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny. Stejně tak zálivku. Ingredience společně smíchejte až těsně před podáváním.
Kalorie: 404kcal
Chod: Saláty
Kuchyně: Východní
Klíčové slovo: Bez lepku, Léto, Salát, Snadné, Vegetariánské, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close